Régi pompájában a zugligeti lóvasút

Zoboki Gábor tervei alapján újult meg az indóház, amely a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteménynek ad majd otthont.

Makrai Sonja
2017. 08. 25. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jókedvében teremtette az isten a Zugligetet, gond és bánat itt víg kacagásra derül – írta egykor Vörösmarty, de a budai övezet egyik ikonikus épülete, az indóház hosszú évtizedekig mégis szomorú sorsra volt ítélve. Most azonban újra a város egyik éke lehet.

A romantikus budai övezetben a XIX. század elején jelentek meg az első nyaralók, villák, vendégfogadók, hamar ez lett Pest-Buda egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Bár a Zugligetbe vezető lóvasút tervét már a XIX. század derekán felvetették, és 1852-ben ki is adták az első hivatalos engedélyt a sínpálya megépítésére, az építkezés akkor nem valósult meg. A fővárosiak körében egyre népszerűbb környéken, a Lánchíd és Zugliget között végül 1868. június 30-án indult meg Buda másodikként kiépült lóvasúti járata, amely a mai Retek utca–Szilágyi Erzsébet fasor–Zugligeti út útvonalon érte el az egykori Szarvas vendéglőhöz közeli végállomását. Ennek a fogadóépülete csak 1885-ben épült meg Kauser József tervei alapján. A csipkézett fafaragványokkal, virágokkal, madarakkal, szívekkel dúsan díszített, alpesi villához hasonló pavilon legfőbb éke a lejtő alján szétterülő félköríves terasz, amelyre egy elegáns kő lépcsősor vezet fel. Az épület középső szárnya akkoriban nyitott peron volt. A két szélső pavilont, amelyekben a posta fiókja és távírdája működött kora tavasztól késő őszig, csak a tető kötötte össze, de ezt 1920-as években kétszintes épületrésszé alakították át.

A zugligeti lóvasutat 1896-ban felváltotta a villamos, amely nehezen tudott ezen a szakaszon közlekedni, de egy tragikus baleset is sürgette egy új végállomás építését. 1903-ban, amikor elkészült az új helyszín, amely ma a Libegő alsó állomása közelében található, az egykori lóvasút végállomásának épülete egyszerű megállóhellyé változott. Az 58-as villamosvonalat a rossz műszaki állapotára való tekintettel 1977. január 17-én leállították, a villamos helyett villamospótló autóbuszokat indítottak. A posta, illetve távírda egy ideig még működött az épületben, de a főváros kellő forgalom hiányában ezeket a hivatalokat is bezáratta, majd jelentős belső átalakításokkal bérlakásokat alakítottak ki benne. A rendszerváltást követő években a lakókat kiköltöztették, a leromlott állapotú épületet idővel hajléktalanok és drogosok foglalták el.

2006-ban készült egy állapotfelmérés, és kísérletek is történtek a hajdani indóház hasznosítására. Felvetődött például, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egy kihelyezett műhelye működhetne itt, ebből azonban nem lett semmi. Hegyvidék önkormányzata öt éve még túl akart adni az épületen, de végül a felújítás mellett döntöttek. A ZDA-Zoboki Építésziroda tervei alapján, Máthé Zsuzsanna művészettörténész hathatós közreműködésével tavaly decemberben indulhatott el az épület teljes műemléki felújítása, amely magában foglalta a pinceszint beépítését, a hegyoldalba süllyesztve pedig új, többfunkciós épületrészt hoztak létre. Zoboki Gábor, Reppert Béla és Dobrányi Ákos építészek a tervezések során visszanyúltak az 1920 előtti állapothoz, így a rekonstrukció során elbontották a középső szakasz utólagos beépítését, az egykori nyitott várócsarnokot oldalról most már üvegfal határolja.

Bár a lépcsőfeljáró míves kovácsoltvas korlátját néhány éve ellopták, ennek pótlását a részletes felmérések alapján megoldották. A műemléki rekonstrukció során úgy alakították az épületet szegélyező területet, hogy bármikor újra járhatna villamos ezen a szakaszon.

A kivitelezést az Archibona Kft. nyerte meg, az összköltség 995 millió forint volt – ennek egyharmadát a Norvég Alap, kétharmadát a Miniszterelnökség finanszírozta – a munkálatok pedig a tervezett egy évnél korábban befejeződtek. A hegyvidékiek szavazatai alapján az épület a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont nevet viselheti. Ideköltözik a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria, amely a honlapon található információk szerint szeptember 17-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. Kerestük az intézmény vezetőjét azzal kapcsolatban, hogy milyen változások várhatók a gyűjtemény működésében, de nem kaptunk választ. Az önkormányzat is csak a hivatalos átadó után ad felvilágosítást arról, hogy milyen funkciót tölt be még a kibővült épületegyüttes, illetve ki felel az üzemeltetésért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.