Zeffirelli gyengélkedik, kórházba vitték

Tüdőgyulladása lehet a világhírű rendezőnek.

MTI
2017. 08. 02. 10:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 94 éves mester már a neki szentelt firenzei kulturális központ hétfő esti felavatásán sem tudott részt venni gyengélkedése miatt, nem tudott lakóhelyéről, Rómából a toszkánai városba utazni.

A gálán Andrea Bocelli sztártenor és egy haiti gyermekkórus avatta fel a Franco Zeffirelli Nemzetközi Előadóművészeti Központot, ahol a rendező 70 év alatt összegyűlt archívumát, benne a 10 ezer darabos könyvtárát helyezték el.

A Palazzo Vecchiótól nem messze fekvő San Firenze komplexumban kialakított, a nyilvánosság számára szeptemberben megnyíló központ részben Zeffirelli-múzeumként, részben kulturális központként – konferenciák, filmbemutatók, színművészeti, rendezői és díszlettervezői kurzusok helyszíneként – működik.

A 3700 négyzetméter összalapterületű központban kialakítottak egy Zeffirelli munkásságát, benne több száz saját díszlettervét, híres operák díszleteit, bő egytucatnyi színpadi jelmezét bemutató állandó kiállítást, de lesznek időszaki tárlatok is.

A Zeffirelli-központot a Franco Zeffirelli Alapítvány és Mihail Kusznyirovics orosz mecénás, a GUM moszkvai luxusáruház tulajdonosa támogatja. Az önkormányzat tulajdonában lévő épület felújítása 3,3 millió euróba (egymilliárd forint) került.

Dario Franceschini kulturális miniszter az „olasz művészet és szépség nagykövetének” nevezte Zeffirellit. A miniszter szerint az, hogy Zeffirelli Firenze városának adományozta értékes archívumát, azt jelzi, milyen fontosak a fiatal generációk a toszkán rendező számára”.

A központban fiatal művészek nyerhetnek betekintést Franco Zeffirelli hatalmas filmes és színházi tapasztalataiba. A rendező azt akarja, hogy a kulturális központ olyan eleven intézmény legyen, ahol fiatal művészek ihletet találnak – mondta Franceschini.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.