Asia Argento elhagyja hazáját a Weinstein-ügy miatt

Az olasz színésznő, rendező áldozathibáztatással szembesült, és nem bírta a rá nehezedő nyomást.

Lakner Dávid
2017. 10. 22. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan szintű nyomás nehezedett rá, miután a Harvey Weinstein által elkövetett zaklatásról beszélt, hogy kénytelen volt elhagynia hazáját – jelentette be Asia Argento az Independent cikke szerint. A 42 éves színésznő-rendező elmondása alapján átmenetileg Berlinbe költözött. 

Az xXx és a Holtak földje sztárja az elsők között beszélt arról, hogy az amerikai filmmogul molesztálta őt. Mint a New Yorkernek kifejtette, huszonegy éves korában, két évtizeddel ezelőtt mászott rá a producer egy hotelszobában. Kiállása után viszont többen is támadták őt az olasz médiában azért, mert nem beszélt már jóval korábban a történtekről.

Ez egyébként általános az áldozatok körében: sokan évtizedek után merték csak elmondani a velük történteket, felbátorodva attól, hogy mások is a nyilvánosság elé álltak. Többen állították, féltek, hogy a nagy hatalmú producer utánuk nyúl, ellehetetleníti a későbbi karrierjüket. Ahogy a Weinstein Company egy volt női alkalmazotta, Lauren O’Connor összefoglalta egy, a cégvezetőkhöz írt levelében: „Huszonnyolc éves nő vagyok, aki szeretne egzisztenciát teremteni magának, karriert csinálni. Harvey Weinstein egy hatvannyolc éves, világszerte ismert férfi, és ez itt az ő cége. A hatalmi egyensúly nálunk így néz ki – én: 0, Harvey Weinstein: 10”.

Az Independent több olasz reakciót is idéz, amelyek a színésznőt hibáztatták a vele történtekért. A Libero konzervatív lap publicistája, Renato Farina arról írt: Argento először belement a dologba, később viszont nyafogni kezdett és úgy tenni, mintha bánná az egészet. Mario Adinolfi újságíró is arról beszélt egy Twitter-bejegyzésében: a rendezőnő igazolni próbálja a felső tízezer köreiben előforduló prostitúciót. Vittorio Sgarbi politikus-művészetkritikus, Argento volt partnerének ismerőse pedig azt nyilatkozta: olyan érzése volt, mintha jóval inkább a színésznő molesztálná a barátját. 

A Németországba költözés után Argento arról beszélt a Rai 3-nak: Olaszország a világ többi része mögött kullog azt illetően, ahogy ott a nőket kezelik. „Nem értem, mit tehetnék ott. Visszatérek majd, ha változik a helyzet, hogy tovább küzdjek a többi nővel együtt. Nyilván nem volt meg a bátorságom, hogy beszéljek, hiszen láthatják, mi történt most, húsz évvel a támadás után is” – fejtette ki.

Bár a vádlóit nem cáfolta egyenként Harvey Weinstein, Lupita Nyong’o állításaira nemrég személyesen is reagált. A színésznő egy 2011-es esetet elevenített fel a New York Timesban, amikor állítása szerint a producer connecticuti otthonában próbált rámászni. Az új Star Wars-trilógia sztárja elmondása szerint visszautasította a közeledést. „Weinstein úr másként emlékszik a történtekre, de úgy gondolja, hogy Lupita egy ragyogó színésznő, a filmes ipar egyik nagy erőssége” – olvasható a Varietyn megjelent közleményben. A producer részéről még azt is hozzátették: Nyong’o tavaly személyesen hívta meg Weinsteint egy Broadway-fellépésére. 

Los Angeles Times cikke szerint Weinstein a divatvilágban lévő érdekeltségeit is arra használta, hogy modelleket környékezhessen meg. Befektetett a Halston ruházati cégbe, illetve támogatta a felesége által alapított Marchesát. 

A zaklatásokról számot adók mellett eddig hat nő vádolta meg a producert nemi erőszakkal, illetve szexuális kényszerítéssel, Los Angelesben, New Yorkban és Londonban pedig nyomozás is zajlik ellene. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.