Hollywood sötét múltja: három nap alatt elbukott a filmmogul

A New York Times közölt cikket Harvey Weinstein évtizedes zaklatásairól. A producert már ki is dobták cégéből.

Lakner Dávid
2017. 10. 09. 18:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csupán néhány nappal azután, hogy szexuális zaklatásairól közölt cikket a New York Times, kidobták a saját maga alapította cégből Harvey Weinsteint. A hírek szerint a The Weinstein Company igazgatótanácsa a napvilágra került információk fényében hozta meg a döntést. A családi vállalat vezetőségében ül Harvey testvére, Bob is: Lance Maerov, Richard Koenigsberg és Tarak Ben Ammar mellett ő volt az egyik, aki rábólintott a vasárnap este bejelentett kizárásra.

Az igazgatóságnak egyébként négynél több tagja szokott lenni, viszont hárman már pénteken, a történtek nyilvánosságra kerülése után lemondtak pozícióikról. A maradók pénteken még csak arról beszéltek: támogatják, hogy Harvey Weinstein határozatlan ideig szabadságolja magát. Ekkor úgy tűnt, nyitva hagyják számára a lehetőséget, hogy valamikor a jövőben visszatérjen a cégébe. A férfi pedig kijelentette, az állítások egy része nem igaz, ugyanakkor elismeri, hogy sok fájdalmat okozhatott a viselkedésével, és bocsánatot kér érte.

A hétvégére a botrány már akkora méreteket öltött, hogy az a The Weinstein Company jövőjét kérdőjelezte meg. Számos ügyfél közölte, amíg Weinsteinnek bármi köze van a vállalathoz, ők semmilyen közös munkát nem vállalnak velük. A tagok így dönteni kényszerültek. 

Mi vezetett idáig, hogy az egyik legbefolyásosabb filmes mogul, a Ponyvaregény, a New York bandái és a Szerelmes Shakespeare producere egyik napról a másikra mindent bukjon? A jelek szerint több évtizednyi „szívós munkája”, vállalhatatlannál vállalhatatlanabb megnyilvánulása áll a most kirobbant botrány mögött.

New York Times csütörtökön közölt egy igencsak hosszú cikket arról: a neves producer 1990 és 2015 között folyamatosan molesztált szakmabélieket, és legalább nyolc esetben megegyezésre is kényszerült olyanokkal, akik nem voltak hajlandóak annyiban hagyni a történteket. Hollywoodban ugyan már sok éve lehetett hallani a férfi ügyeiről, a nyilvánosság számára viszont eddig ezek rejtve maradtak. 

Ahogy a lap megjegyezte, a filmesek, színészek számára egy találkozó Harvey Weinsteinnel kincset ért. A producerrel való együttműködés díjesőt és címlapmámort ígért. Az egyik legnevesebb szakember az IMDb szerint eddig több mint háromszáz produkciót jegyzett, köztük olyanokkal, mint a Ponyvaregény, Az angol beteg, a Sikoly, a Mimic – A Júdás faj, a Good Will Hunting, a Jackie Brown, a Sin City, a Shop-stop 2. és így tovább. Harvey Weinstein ismert mindenkit, a keze mindenhova elért, bárkivel meg tudott egyezni, bárkinek munkát tudott adni.

Aki pedig ilyen helyzetben van, az egyértelműen bárkit el is vághat a későbbi lehetőségektől, amennyiben megharagszik rá. Harvey Weinsteinnel rosszban lenni a szakmában nem sok jót jelentett.

Márpedig akadtak bőven, akikkel egy kávé a filmmogullal nem (csupán) fényes lehetőségeket villantott meg.

Huszonnyolc éves nő vagyok, aki szeretne egzisztenciát teremteni magának, karriert csinálni. Harvey Weinstein egy hatvannyolc éves, világszerte ismert férfi, és ez itt az ő cége. A hatalmi egyensúly nálunk így néz ki – én: 0, Harvey Weinstein: 10

– így foglalta össze a helyzetet a Weinstein Company egyik volt női alkalmazottja, Lauren O\'Connor, aki a cégvezetőknek írt levelében számolt be tapasztalatairól. „A nők számára rendkívül mérgező a légkör ebben a vállalatban” – jelentette ki.

Mindez megegyezett számos világszerte ismert színésznő tapasztalatával. „Hogyan juthatok ki ebből a szobából, amilyen gyorsan csak lehet, mindezt úgy, hogy ne idegenítsem el magamtól Harvey Weinsteint?” – Ashley Juddnak csak ez járt a fejében, amikor két évtizeddel ezelőtt találkozott a producerrel egy Beverly Hills-i hotelben. A színésznő üzleti reggelire számított, ehhez képest a filmmogul egy fürdőköntösben fogadta, majd arról érdeklődött, a nő megmasszírozza-e, esetleg végignézi, ahogy zuhanyzik. 

Két évtizeddel később, 2014-ben Weinstein ugyanebben a hotelszobában találkozott Emily Nestorral, aki csupán egy napja dolgozott a cégnél. A producer ajánlata „csábítóbb” nem is lehetett volna: szexuális szolgáltatásokért cserébe a férfi gondoskodik róla, hogy a nő karrierje a lehető legjobban alakuljon.

A New York Times hosszas kutatómunkával kiderítette, hogy a mogulnak legalább nyolc alkalommal kellett hallgatásra bírnia olyan nőket, akiket korábban szexuális ajánlatokkal bombázott, zaklatott. Találunk köztük fiatal New York-i asszisztenst 1990-ből, színésznőt 1997-ből, londoni asszisztenst 1998-ból, olasz modellt 2005-ből, illetve az említett O\'Connort nem sokkal későbbről. 

„Kívülről nézve minden csillogott – ott voltak az Oscar-díjak, a sikerek, a számottevő kulturális hatás” – fejtette ki a Miramax korábbi, Los Angeles-i igazgatója, Mark Gill. A színfalak mögött viszont szerinte mindent elborított mocsok, és a weinsteini volt az egyik leghatalmasabb.

A Weinstein Company vezetői legkésőbb 2015 óta biztosan tudtak a Harvey-val szemben felhozott vádakról, ugyanakkor végül hagyták magukat meggyőzni: semmi szükség ezek feltárására. Miután sikerült megegyeznie a producerrel, O\'Connor is visszavonta panaszát, és megköszönte Harvey-nak a karrierlehetőséget, amit biztosított számára. Ugyanígy tudott megegyezni a producer Rose McGowannal – merthogy ő volt a színésznő, akit 1997-ben, a Sundance Filmfesztivál alatt letámadott. A Bűbájos boszorkák sztárjának hallgatása százezer dollárt ért a filmmogul sztárjára. A Sikolyban felbukkanó McGowan nem kommentálta az akkor történteket. 

A Weinstein fivérek korábban a Miramaxot birtokolták, ezt 1993-ban adták el a Disney-nek, hogy 2005-re vonuljanak ki mögüle teljesen. A The Weinstein Companyt ezt követően indították el. A király beszéde és a Django elszabadul sikerei csak ezután következtek, legutóbb pedig olyan filmekkel álltak elő, mint az Oroszlán és a Wind River.

A botrány kirobbanása óta sokan még mindig a hallgatást tartják a jobb választásnak, Hollywood legismertebb nevei pedig inkább nem kommentálják az egészet. A Huffington Postnak küldött közleményében viszont megszólalt Meryl Streep, megdöbbentőnek nevezve az esetet. Hozzátette, a nőket, akik kiálltak az őket ért sérelmekkel, hősöknek tekinti. A Vox.com szerint ugyanakkor a színésznő megpróbált szembeszállni azzal a feltételezéssel, hogy a szakmai berkekben mindenki tudott a producer viselkedéséről. A New York Times cikke ellenben hosszan részletezte, hogy filmes berkekben nyílt titok volt, mi zajlik a háttérben. Többen is akadtak, akik megpróbálták felvenni a mogullal a küzdelmet, de eddig senki nem járt sikerrel.

Reagált egyébként még Kevin Smith is, aki már első filmjét, az 1994-es Shop-stopot a Miramaxnál készítette el. „Ő finanszírozta a karrierem első tizennégy évét – és most már tudom, hogy mialatt én profitot zsebeltem be, mások szörnyű fájdalmat éltek át. Szégyellem magam” – írta a rendező a Twitter-oldalán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.