Nagy vita lett Sylvia Plath mosolyából

A költőnő a tengerparton, bikinifelsőben látható a kiadás előtt álló kötetének címlapján.

Lakner Dávid
2017. 10. 02. 9:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csitulnak a hullámok Sylvia Plath korábban ismeretlen levelei körül. Tavasszal derült fény az írónő feljegyzéseire, amelyekben a férjétől, Ted Hughestól elszenvedett lelki és fizikai bántalmazásokról számolt be. A két évtizede elhunyt költő már nem tudta kommentálni az egykori leveleket, de a hírek szerint közrejátszott eltitkolásukban. Akadt viszont, aki úgy nyilatkozott, hogy nem tudja elhinni Hughesról a hallottakat. Lapunknak Plath lányának volt férje, a magyar Laszlo Lukacs fejtette ki: jól ismerte egykori apósát, és nehezen tud elképzelni róla hasonló agressziót. Persze kívülről nehéz is belelátni egy zártabb kapcsolatba, főleg utólag, évtizedek távlatából.

Ezúttal egy kiadás előtt álló Plath-kötet kavart botrányt, amelyben tizenöt, érzelemtől fűtött levél jelenik meg most először, amelyeket egykori férjéhez írt a The bell jar (Az üvegbúra) szerzője. Ezek a boldogabb időszak alatt születtek: túl voltak mézesheteiken, Plath pedig épp a Cambridge-i Egyetemen tanult. Néhány napig távol voltak egymástól, a költőnő pedig ennek kapcsán is csak a tátongó ürességet érezte a szívében. A levelek a páros lányánál, Frieda Hughesnál voltak az apa 1998-as halála óta, és a Plath-szakértők sem tudtak létezésükről.

A kiadás előtt álló könyv viszont felkavarta az állóvizet. Ezt főként borítójának köszönheti: a The Guardian szerzőnője, Cathleen Allyn Conway éles hangnemben kelt ki a brit változat ellen. A képen a fiatal Platht látjuk, amint bikinifelsőben és rövidnadrágban mosolyog a tengerparton. Conway pozitív példaként utalt az amerikai borítóra, amin egy 1955-ben készült, visszafogottan mosolygós képet látunk a nyakig beburkolózó költőnőről. A The Guardian szerzőnője sérelmezte, hogy egy öngyilkosságot elkövető, komoly szerzőt az angol változathoz hasonlóképp ábrázoljanak. Mások is úgy vélték: nem megfelelő képet mutatnak Plathról, aki amúgy is csak három hónapig volt szőke, és ekkor készült a tengerparti fotó is.

Ezekkel kapcsolatban persze felvethető: a depresszió adekvát ábrázolási formája az volna, ha gondterhelt embert mutatunk? A Linkin Park nemrég elhunyt frontemberének, Chester Benningtonnak a felesége videóval mutatta meg: férje az öngyilkosság előtt néhány órával még vidáman játszott a gyerekével. Miért kellene úgy tenni, mintha a súlyos lelki problémákat az jelezné, hogy az áldozat sosem mosolyog? És miért gondoljuk, hogy nyakig fel kell öltöztetni Platht, hogy komolyan lehessen venni? A házasság elejéről való egyes szerelmes levelek szenvedélyét épp hogy jól tükrözheti a képi ábrázolás is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.