Zaklatás: Varnus Xavér reagált a vádakra

„Ha van merszed, állj elő, s merd a szemembe mondani mindezt” – írta az orgonaművész. Mérei Tamás válaszolt.

MN
2017. 11. 17. 8:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy neve elhallgatását kérő, negyvenes éveiben járó, kétgyermekes édesapa korábban a Hit Rádióban beszélt a tinédzser korában őt érő szexuális zaklatásról. Egyebek mellett azt mondta, hogy egy híres magyar orgonaművész külföldről hazatérve koncertezett vidéken, ő pedig tizenöt éves kezdő zenészként kapott lehetőséget közös fellépésre vele. A koncert annyira jól sikerült, hogy a világhírű zenész a másnapi előadásra is felkérte, ekkor merült fel az is, hogy maradjanak közös szálláson éjszakára. A férfi beszámolója szerint este hosszan beszélgettek, amelynek során az orgonista többször is szexuális ajánlatot tett neki. Bár ő elutasította, a diskurzus éjszakába nyúlóan folytatódott, miközben beszélgetőpartnere folyamatosan próbálta feloldani benne a gátlásokat, hogy menjen bele a viszonyba. A férfi a műsorban nem nevezte meg zaklatóját.

Az ügy csütörtök este fordulatot vett: Varnus Xavér Facebook-oldalán közzétett egy nyilatkozatot, amelyben azt írta, hogy a férfi a nevét ki nem mondva, de felismerhetően körülírva megrágalmazta.

„Tekintve, hogy Kanadában élő magyar disszidens voltam, egykori, illegális külföldön maradásom okán csakis az ötéves elévülés végén, vagyis 1989 utolsó napjaiban jöhettem először vissza Magyarországra, ugyanis ha előbb jövök, börtönbe csuknak mint jogtalanul nyugaton tartózkodót. Kanadai útlevéllel érkeztem Ferihegyre, benne érvényes magyar vízummal 1989. november 29-én. Vagyis az állítás, amely szerint a rendszerváltozás előtt vele koncerteztem volna, nettó hazugság, hiszen sem nem voltam Magyarországon, sem pedig nem voltam idehaza híres” – szögezte le az orgonaművész. Hozzátette, hogy első, nyilvános koncertjét 1990. április 20-án adta a budapesti Egyetemi templomban, majd a második és a harmadik koncert 1990 augusztusában volt a Mátyás-templomban.

„Ha az illető oly pontosan emlékezett arra, hogy ez a rendszerváltás előtt, 15 éves korában történt, feltételezve azt, hogy tisztában van saját születési dátumával, vagyis tudja, hogy melyik esztendőben volt 15 esztendős, eleve hazudott” – emelte ki.

Azt írta, ő tudja, ki volt a betelefonáló. „Megismertem a hangját, és mivel ő a mai szexuális zaklatásos, vérzivataros időkben elérkezettnek látta az alkalmat, hogy a valóságos áldozatok közé beólálkodjon, és az irántuk érzett őszinte, társadalmi részvétet kihasználva engem ocsmány módon megrágalmazzon, kiírom tehát a nevét: a szombathelyi Mérei Tamás csellóművészről van szó, aki évekig a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar igazgatója volt, akit százmilliós pénzügyi visszaélés gyanúja miatt 2015 januárjában azonnali hatállyal kirúgtak, és ellene rendőrségi vizsgálatot indítottak” – emelte ki.

Arról is írt, hogy pont az a Cseszkó Tamás készítette vele az interjút, aki „Hit rádiós műsorvezetése mellett hosszú ideig Mérei Tamás munkatársa volt mint a Szombathelyi Szimfonikusok sajtósa, s akit az idén áprilisban ítéltek el első fokon egyéves, felfüggesztett börtönbüntetésre a Szombathelyi Járásbíróságon »üzletszerűen elkövetett költségvetési csalásért és egyéb bűncselekményekért«”.

Majd leírta, szerinte a történet hogy zajlott le. Közölte, hogy 1992 nyarán ismeretlenül felhívta Mérei Mária csellista, és felkérte, hogy vegyen fel egy közös lemezt zenekarukkal a szentgotthárdi apátságban. Életében először 1992 őszén találkozott Mérei Tamással, aki akkor 19 esztendős zeneakadémista volt. „Láthatólag nagyon rajongott irántam, talán túlságosan is, de helyesen mondja: valóban nem történt közöttünk semmi” – emelte ki, és hozzátette, párkapcsolatban élt, s ezekben a napokban akkori élettársa is vele volt. „Beszélgettünk vele is, másokkal is, felvettük a lemezt, siker lett (vele kettesben soha nem játszottam), s húsz évig nem is találkoztam Tamással” – hangsúlyozta.

Legközelebb pedig 2014-ben találkozott vele „igazgatóként, nem akarta beengedni a szombathelyi Bartók Terembe Szulák Andival való közös koncertünket. A szervezők megkerülték őt, a koncert létrejött, s ő a háttérbe húzódott. Úgy látszik, várt a leszámolásra” – írta.

„Tamás! Vádollak téged mindenki előtt, mert az interjúban jóval fiatalabbnak hazudtad magad, és ráadásul soha el nem hangzott szavakat adtál a számba, hogy engem eláztass. És mert gyáva voltál ahhoz, hogy névvel-arccal vállald e hazugságokat. Hát persze hogy gyáva voltál, hiszen ordas módon hazudsz. Ám vesztedre a tényeket, a dokumentumokat, az évszámokat nem lehet büntetlenül hamisítani. Tehát ha van merszed, állj elő, s merd a szemembe mondani mindezt. A média nyilvánossága előtt” – írta az orgonaművész.

Majd megjegyezte, hogy ugyanezt üzeni „minden leendő anonim rágalmazónak”: álljanak ki szemtől szemben, ne névtelen levelekben, névtelen rádióinterjúkban akarjanak „legyilkolni valakit”.

Az Index Varnus Xavér nyilatkozata után megkereste Mérei Tamást. A csellista kitartott amellett, hogy kiskorú volt, amikor az eset történt, és azt állította, mindez korábban volt, mint azt az orgonaművész írta.

Közleményében egyebek mellett azt írta:

Varnus Xavér pedig minderre úgy reagált: Mérei Tamás válaszában „csupán a tényekre nem válaszolt”, ő viszont feltenne neki pár kérdést „pont azzal a logikával, amellyel majd a bíróságon is találkozik”.

Emellett egyebek mellett kiemelte, hogy

„Az interjúban nem a zaklatás társadalmi kérdéséről próbál vitát kezdeményezni, hanem üvöltően homofób propagandát folytat már-már putyini nyíltsággal. Gyanítom, az egész hazugságokkal terhelt interjú csak azt a célt szolgálta számára, hogy világgá üvölthesse a mássággal szembeni indulatait. Utolsó kérdésem: gyűlöli a melegeket és a biszexuálisokat?” – zárta közleményét az orgonaművész.

Ezt követően ismét Mérei Tamás reagált, aki – a Hvg.hu beszámolója szerint – egy írásos tanúvallomást is csatolt a portál birtokába került levélhez.

Mérei elsőként leszögezte, hogy állításait bíróságon is hajlandó bizonyítani. Majd azt írta: „V. X. tudatosan játszik a dátumokkal, szavakon lovagol azzal a céllal, hogy bebizonyítsa, már nem voltam kiskorú az ominózus éjszakán. Továbbra is határozottan állítom, hogy az engem ért inzultus idején kiskorú voltam, ugyanakkor kérdezem én, mennyivel lenne jobb a helyzet, ha felnőtt embert ért volna a zaklatás? V. X. célja a terelés és a hiteltelenítés”.

Kiemelte, hogy a szombathelyi református templomban mutatták be őket egymásnak, jelen volt a Savaria Szimfonikus Zenekar karnagya, a református lelkész és a szülei is. A közös koncertjeik nem a turné részei voltak, V. X. őrségi templomokban orgonált, többek között Nagyrákoson, Őriszentpéteren és Szentgotthárd településeken. Ezek V. X. szólókoncertjei voltak, és Mérei egy-két szám erejéig működött közre két koncerten is. Az orgona melletti erkély volt a színpad, itt zenélt V. X. ahogy ő is, egy másik ifjú művész pedig hegedűn működött közre. 

Ez a fiatal volt a tanúja állítólag az ominózus estének, és immáron Mérei megkapta írásbeli nyilatkozatát, melyben vállalja, hogy a bíróság előtt is megerősíti V. X. szexuális tartalmú közeledését. Azt írja, hogy az éjszaka kritikus perceiben már csak ketten voltak, az este elején azonban ez a szemtanú jelen volt.

Elmondása szerint a tanú a következőt állítja:

Én, B.G. az alábbiakról nyilatkozom: A Hit Rádió 2017. november 6-án sugárzott Hit Live című műsorában megszólalt egy névtelenséget kérő férfi, aki arról beszélt, hogy egy világhírű orgonaművész őt is zaklatta. Az interjút meghallgatva felismertem a történet szereplőit, mivel az ominózus napokon jómagam is a helyszínen tartózkodtam és többször szem- és fültanúja voltam Varnus Xavér orgonaművész szexuális témájú értekezéseinek. Arra is emlékszem, hogy az áldozat az őt ért incidens másnapján beszámolt nekem arról, hogy mire próbálta rávenni a zaklatója. Állításaimat egy esetleges bírósági per során is vállalom.

Mérei emellett közölte: az eset egy őriszentpéteri családi házban történt, mely egy orgonista lány családjáé volt. Szerinte a V. X. által írt védekező kérdések közül az utolsó tipikus példája a „homoszexuális kártya” kijátszásának. „Természetesen nem gyűlölöm a melegeket és a biszexuálisokat, ám mint a társadalom tagjai, nekik is vállalniuk kell a felelősséget az olyan szörnyűségekért, mint amilyet V. X. elkövetett” – fogalmazott.

A Hvg.hu azt írja, Méreinek is vannak kérdései Varnushoz:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.