Abu-Dzabiba kerül Leonardo Krisztusa

A nemrég megnyílt Louvre Abu Dhabiban állítják ki minden idők legdrágábban elkelt műalkotását.

MTI
2017. 12. 08. 10:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemrég megnyílt Louvre Abu Dhabiban állítják ki minden idők legdrágábban elkelt műalkotását, Leonardo da Vinci Világmegváltó (Salvator mundi) című festményét, ezt maga az egyesült arab emírségekbeli intézmény jelentette be a Twitteren, anélkül azonban, hogy megnevezte volna a novemberben 450,3 millió dollárért (120 milliárd forint) eladott kép tulajdonosát.

Jézus Krisztus 1505 után keletkezett éteri portréját, amelyet a „férfi-Mona Lisaként” is emlegetnek, a The New York Times értesülései szerint egy kevéssé ismert szaúdi herceg, Badr bin Abdullah bin Muhammad bin Farhan asz-Szaúd, a nagy hatalmú szaúd-arábiai trónörökös, Muhammad bin Szalmán közeli barátja vásárolta meg.

Az 1452 és 1519 között élt Leonardónak kevesebb mint húsz festménye maradt fenn – például a párizsi Louvre-ban látható Mona Lisa –, ezek közül csak a Világmegváltóról tudható, hogy magánkézben van.

A sokáig elveszettnek vagy megsemmisültnek hitt képen a kék és barna ruhát viselő Jézus felsőteste és arca látható, amint egyik kezét áldásra emeli, másikban pedig kristálygömböt tart.

A világhírű párizsi múzeum első külföldi fiókintézményét, az arab világ első univerzális múzeumának, a nyitottság és a tolerancia jelképének szánt Louvre Abu Dhabit november 8-án avatták fel Abu-Dzabiban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.