Zaklatási botrány: Grecsó Krisztián is megválik díjától

Király Levente, Nagy Cili és Győrffy Ákos ugyancsak így döntött.

MN
2017. 12. 11. 20:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Follinus Anna korábban a Díványnak adott interjút, amelyben beszámolt 16 éves korában kezdődő szexuális zaklatásáról, lelki elnyomásáról, amelyet állítása szerint az őt szakmailag támogató pártól kellett elszenvednie. A költőnő nem nevezte meg zaklatóit, ám a megadott személyes adatokból és részletekből így sem volt nehéz azonosítani az állítólagos elkövetőket. „Rövid időn belül értésemre adták, hogy támogatásukat csak és kizárólag akkor nyerhetem el, ha teljes valómban alárendelem magam akaratuknak. Amikor a férfi első szexuális közeledését határozottan elutasítottam, megkezdődött a magas szintű manipuláció” – fogalmazott a költő.

Később a Stádium Kiadót vezető idős házaspár is megszólalt az ügyben. Lőkös Margit és Kárpáti Kamil visszautasított minden vádat, valamint aljas és előre megtervezett támadásról írt nyilatkozatában. „Az aljasság olyan fokú, előre kiszámított, hogy a férjem politikai börtönökkel terhelt, hosszú életében eddig átélt kegyetlen gonoszság és borzalom eltörpül emellett” – írta közleményében Lőkös Margit.

A Zoom.hu azt írja, ezt követően Király Levente, Nagy Cili és Győrffy Ákos költők is úgy döntöttek, hogy megválnak attól a díjtól, amely egykor Kárpáti Kamilhoz és Lőkös Margithoz volt köthető. Grecsó Krisztián is csatlakozott, ő licitre bocsátja a díját.

A portál felidézi: vasárnap Oravecz Péter jelentette be, hogy visszaadja a Gérecz Attila-díjat; elsőként Follinus Anna jelezte, hogy így tesz.

Grecsó Krisztián Facebook-oldalán számolt be döntéséről.

„Nem tudom, hogyan kell díjat visszaadni, és hogy annak van-e bármilyen értelme. Gérecz Attila nem Dózsa László, és még csak nem is Kárpáti Kamil fikciója. De mivel se a normalitásnak, se a szolidaritásnak nem maradtak járható útjai, se formái, én sem szeretnék tovább Gérecz Attila-díjas költő lenni. Licitre bocsátom ezt az eredeti bronz kisplasztikát, amely maga a díj. 1996-ban kaptam a Vízjelek a honvágyról című, első könyvemért” – fogalmazott.

Hozzátette, hogy aki a legtöbbet adja a díjért, annak ünnepélyesen átadja december 14-én azon a jótékonysági főzésen, amelyen igyekeznek pénzt gyűjteni öccsével a Jurányiban a Heti Betevő javára. „Ezzel az összeggel megtoldjuk a befolyt bevételt” – szögezte le az író.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.