Follinus Anna: Zaklatott egy könyvkiadó házaspár

A szexualitás csupán egyik megjelenési módja volt az erőszaknak – mondta a költő. Facebook-oldalán már számos támogató-bejegyzés jelent meg.

MN
2017. 11. 26. 11:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szexuálisan kihasználta egy kiadót működtető házaspár, akiket azt követően ismert meg, hogy jelentkezett 16 éves korában egy irodalmi pályázatra – állítja Follinus Anna, Gérecz Attila- és Junior Prima-díjas költő.

A Díványnak adott interjúban a költő azt mondta, a férfi akkor 71 éves volt, a nő pedig 49. „Rövid időn belül értésemre adták, hogy támogatásukat csak és kizárólag akkor nyerhetem el, ha teljes valómban alárendelem magam akaratuknak. Amikor a férfi első szexuális közeledését határozottan elutasítottam, megkezdődött a magas szintű manipuláció” –fogalmazott a 33 éves költő. Hozzátette, elkövetői mindent megtettek, hogy alternatív valóságukat kiterjesszék rá, melyben „torz vágyaikat a szeretettel azonosították, míg a külvilág esetleges értetlenségét kispolgárinak titulálták”.

Arra a kérdésre, hogy miért maradt, azt mondta: úgy kell elképzelni, mintha egy láthatatlan börtönbe lenne a személy bezárva, de éppen a falak hiánya által válik e fogság oly veszélyessé, hiszen mind az áldozat, mind a külvilág előtt letagadható. 

„Minden elvontsága ellenére azért ennek a rabságnak is vannak kézzelfogható jelei: az elkövetők amennyire csak lehet, elzárják áldozatukat a külső személyektől. Másokkal,  beleértve a korombelieket is, ebben az időszakban egyáltalán nem lehetett szoros kapcsolatom. A házaspár folyamatosan választási helyzet elé állított: vagy a külvilág vagy ők és a költészet” – jelentette ki. Elmondása szerint a szexualitás csupán egyik megjelenési módja volt az erőszaknak, a fizikai agressziót leszámítva a bántalmazás összes formáját alkalmazták. „Ők az élet minden területéhez ezzel a kontrollálatlan jogosultságérzettel viszonyultak, cselekedeteiket az örökös hatalomvágy mozgatta” – fogalmazott.

Szavai szerint „szabadulását” négy év után végül egy olyan személyhez fűződő szerelem eredményezte, akivel nem akartak vagy mertek szembeszállni.

Az interjú során Follinus Anna nem nevezte meg a házaspárt, de az általa közölt információk sokat elárulnak. A Follinus Anna Facebook-oldalán látható kommentekből az derül ki, hogy már többen beazonosították, kikről lehet szó. „Le a kalappal előtted, Anna! Köszönjük. A durva az, hogy hírlett az öregről, »szereti a fiatal lányokat«, ám hogy ez mit jelent pontosan, senki se firtatta. Most olyan érzés, mintha alaposan megvertek volna, pedig fityfenét engem. Melletted állunk, sokan” – írta Lackfi János.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.