Tagadja a szexuális zaklatás vádját a kiadó házaspár

Follinus Anna költőnő egy interjúban beszélt zaklatási ügyéről. Nem említett neveket, de korábbi kiadója cáfol minden vádat.

Koncz Tamás
2017. 12. 02. 8:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszólalt a Stádium Kiadót vezető idős házaspár Follinus Anna költőnő zaklatási ügyében.

Lőkös Margit és Kárpáti Kamill visszautasít minden vádat, aljas és előre megtervezett támadásról írnak nyilatkozatukban, a közleményt a 444.hu fedezte fel.

Azon kevesek, akik valóban ismernek minket és férjem művészetét ( ) azok pontosan tudják, hogy a vádak hamisak! Visszautasítjuk minden állítását!

Az aljasság olyan fokú, előre kiszámított, hogy férjem politikai börtönökkel terhelt, hosszú életében eddig átélt kegyetlen gonoszság és borzalom eltörpül emellett

– írta közleményében Lőkös Margit.

Follinus korábban a Díványnak adott interjút, amiben beszámol 16 éves korában kezdődő szexuális zaklatásáról, lelki elnyomásáról, amit állítása szerint az őt szakmailag támogató pártól kellett elszenvednie.

A költőnő nem nevezte meg zaklatóit – ahogy a kiadó házaspár sem vádlójukat –, a megadott személyes adatokból és részletekből így sem volt nehéz azonosítani az állítólagos elkövetőket. Follinus Anna elmondása szerint a férfi első találkozásukkor 71 éves volt, a nő pedig 49.

Rövid időn belül értésemre adták, hogy támogatásukat csak és kizárólag akkor nyerhetem el, ha teljes valómban alárendelem magam akaratuknak. Amikor a férfi első szexuális közeledését határozottan elutasítottam, megkezdődött a magas szintű manipuláció

– fogalmazott a költő.

Hozzátette, az elkövetők mindent megtettek, hogy alternatív valóságukat kiterjesszék rá, melyben „torz vágyaikat a szeretettel azonosították, míg a külvilág esetleges értetlenségét kispolgárinak titulálták”.

Follinus Anna szexuális és lelki kizsákmányolása ellenére négy évig az állítólagos zaklatók társaságában maradt. A kérdésre, hogy miért, azt mondta: úgy kell elképzelni, mintha egy láthatatlan börtönbe lenne a személy bezárva, de éppen a falak hiánya által válik e fogság oly veszélyessé, hiszen mind az áldozat, mind a külvilág előtt letagadható. „Minden elvontsága ellenére azért ennek a rabságnak is vannak kézzelfogható jelei: az elkövetők, amennyire csak lehet, elzárják áldozatukat a külső személyektől. Másokkal,  beleértve a korombelieket is, ebben az időszakban egyáltalán nem lehetett szoros kapcsolatom. A házaspár folyamatosan választási helyzet elé állított: vagy a külvilág, vagy ők és a költészet” – jelentette ki.

A kiadó házaspár azt is hangsúlyozza a Follinus-ügy kapcsán kiadott közleményében, hogy a Stádium Kiadónál történő publikáció mindig a szerzők tehetségén és az asztalra letett kéziratok minőségén múlott, a szövegek megjelenését semmilyen más tényező nem befolyásolta.

Follinus Anna mindenesetre a Stádium szerzői névjegyzéke alapján 2001 és 2014 között volt tagja a a Stádium Kiadó Fiatal Írók Körének és a a szintén Kárpáti Kamillhoz köthető Új Átlók Művészeti Társaságnak. 

Első kötete – Nélkülem élek (Stádium, 2003) Gérecz Attila-díjat kapott, a díjat nem mellesleg Kárpáti alapította. 2006-ban, a Gérecz-díjasok antológiájában szerepelt új verseivel. 2008-ban Junior Prima díjas lett. Második kötetét Vers a futásod címmel jelentette meg 2011-ben a Stádium Kiadó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.