A nyúlánk ember visszatér, és rémisztő dolgokra készül

Filmet forgattak a valós bűncselekményeket ihlető internetes mémről, a Slendermanről

Ficsor Benedek
2018. 01. 11. 7:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kérem, segítsenek, megkéseltek – a Wisconsin állambeli Waukesha erdőszéli útján bicikliző nő először csak az elhaló hangra lett figyelmes, majd észrevette a földön felé kúszó kislányt. Mire a mentők megérkeztek, a 12 éves Payton Leutner kis híján elvérzett, de a gyors beavatkozásnak köszönhetően sikerült megmenteni az életét. A nyomozás során kiderült, a lányt két, vele egy osztályba járó barátnője csalta el az erdőbe, majd támadta meg. A rendőröknek elárulták, tettüket a Slenderman parancsára követték el. Tizenkilenc késszúrásuk így nem csak az áldozaton ejtett mély sebeket: ismét rádöbbentette a közvéleményt az internet sötét oldalának veszélyeire.

A Slenderman (nyúlánk ember) ugyanis egy creepypasta, vagyis internetes horrortörténet, egy fiktív lény, amely villámsebesen meghódította a világhálót. A rémisztő alakot egy Photoshop-pályázatra alkotta meg 2009-ben a Something Awful (Valami rettenetes) nevű internetes fórum egyik tagja. A felhívás szerint hétköznapi fényképekből kellett létrehozni természetfeletti jelenségeket, így bukkant fel egy átlagos fekete-fehér fotón, gyerekek gyűrűjében Slenderman, a csápszerű végtagjait öltönybe bújtató, arc nélküli ember.

A lény nem előzmény nélkül, alkotója H. P. Lovecraft, William S. Burroughs és Stephen King műveiből is merített ihletet. A digitális folklórban azonban Slenderman hamar megszabadult teremtőjétől, és elkezdte élni a saját életét. Egymást követték a félelmetesebbnél félelmetesebb történetek az interneten, amelyeknek közös pontja volt, hogy a szörnyeteg közel férkőzik a gyermekekhez, belemászik az agyukba, megfosztja a tudatuktól és szörnyű dolgokra bírja rá őket. A fiktív ijesztgetés pedig gyorsan valóságos eredményekkel járt, a 2014-es waukeshai eset mellett több öngyilkosságot, gyújtogatást, és késes támadást is a nyúlánk ember számlájára írnak.

Az HBO épp egy éve mutatta be Beware the Slenderman (Óvakodj a Slendermantől) című dokumentumfilmjét, amelyben igyekeztek feltárni a lény hátterét, megfejteni a népszerűsége okait, és bemutatni a mítosz nyugtalanító következményeit. Munkájuk azonban úgy tűnik, eredménytelen volt, hiszen idén a rejtélyes szörny visszatér, és nagyobb nyilvánosságot kap, mind korábban bármikor: a Sony Pictures jóvoltából elkészült a Slenderman című horrorfilm. Rendezője az Örökké tudom, mint tettél tavaly nyáron című, egyből videóra készített, és méltán elfeledett művet is jegyző Sylvain White.

S bár az előzetes alapján az alkotás nem több az ezerszer látott horrorklisék gyűjteményénél, és nem derül ki, átemel-e tényszerűen bármit az elmúlt évek valós eseményeiből, az erdőből előbukkanó, véres ruhájú kislány és az öngyilkosságot elkövető kamaszok nem túl megnyugtató utalások. Így gondolta ezt a waukeshai késelés egyik elkövetőjének apja is, aki az AP hírügynökségnek tett nyilatkozatában élesen bírálta a Slendermant. – Abszurd, hogy valaki egy ilyen filmet akar készíteni – hangsúlyozta Bill Weier. – Ezzel csak megpróbálnak eladhatóvá tenni egy tragédiát. Nem vagyok meglepve, de úgy gondolom, hogy ez undorító.

A Sony egyelőre nem reagált Weier vádjaira. A filmet május közepén tervezik bemutatni a mozikban Amerikában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.