Előkerült az ellopott milliós festmény

Emil Nolde német expresszionista képét négy éve vitték el egy dániai templomból.

MTI
2018. 01. 12. 19:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váltságdíj megfizetése nélkül is megkerült Emil Nolde (1867–1956) német expresszionista festő egy képe, amelyet négy éve loptak el egy dániai templomból.

A Christus zu Emmaus (Krisztus Emmauszban) című festmény, amelyet a dániai Olstrup templomából loptak el 2014 márciusában, becslések szerint 1,3 millió eurót (400 millió forint) ér, váltságdíjként ennek tizedét követelték.

A „Kultúrbarát” fedőnevű zsaroló két és fél évvel a lopás után fordult a németországi, seebülli Nolde Alapítványhoz, felajánlva, hogy 130 ezer euróért visszaszolgáltatja a festményt, az északi expresszionizmus jeles alkotását.

Az alapítvány a rendőrséghez fordult, de a nyomozás sokáig nem hozott eredményt, mert a zsaroló kódolt üzenetekben kommunikált az alapítvánnyal. Végül egy tavaly novemberi házkutatás vezetett el egy börtönbüntetését töltő elítélthez, aki a rács mögül irányította a mindmáig ismeretlen elkövetőket.

A flensburgi rendőrség és ügyészség pénteki bejelentése szerint az értelmi szerzőt végül sikerült rábírni a festmény visszaadására. Ez egy ügyvéd közvetítésével december 22-én meg is történt a flensburgi ügyészségen, a rendőrség és az alapítvány képviselőjének jelenlétében.

A Nolde Alapítvány nagy szerencsének nevezte a festmény előkerülését. Az 1904-ben született kép Emil Nolde korai korszakának központi alkotása, amely egy dán nemesi család megrendelésére készült, és 1939 óta lógott az olstrupi templom falán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.