Gitárra és dobra hangolt meditáció: a Beatles Indiában

A liverpooli négyes ötven éve vonult el a világ zaja elől a Gangesz partjára, ahol rossz étel és egy fura guru várta őket.

Benedek Szabolcs
2018. 01. 16. 19:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dübörög a Beatles fél évszázados jubileuma: tavaly tavasszal attól voltak hangosak a hírek, hogy az ötvenedik évfordulóra újrakeverve kiadták a banda korszakos albumát, a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Bandet, amely korát meghazudtoló frissességgel egy hétig a nagylemezek eladási listáját is vezette – igaz, nem 27 héten át, mint megjelenése évében, 1967-ben, de egy félszázados korongtól ez is szép teljesítmény. Azóta előjegyezhető a Yellow Submarine című Beatles-rajzfilm bemutatójának ötvenedik évfordulójára időzített, a film sztoriját megelevenítő, júliusban megjelenő képregény. A rajongók viszont már amiatt rágják a körmüket, hogy vajon a Beatles-lemezek legendás producerének, George Martinnak a fia, Giles Martin hozzálátott-e a Fehér Albumként ismert dupla nagylemez újrakeveréséhez. Ez azt jelentené, hogy idén ősszel – megint csak fél évszázados jubileumra – ennek az amúgy szimplán The Beatles címet viselő kultikus albumnak az újrakiadása volna esedékes, a Sgt. Pepperhöz hasonlóan új mixben és eddig dobozban maradt anyagokkal megspékelve.

Mindezek fényében kicsit csöndesebben bújik meg az a hír, miszerint The Beatles in India címmel február 16-án kiállítás nyílik a liverpooli Albert Dock épületegyüttesében működő The Beatles Story nevű kiállítóhelyen. A kétévesre tervezett tárlat a Beatles ötven évvel ezelőtti indiai kiruccanásának állít emléket. Az együttes tagjai barátaik társaságában 1968. február 16-án azért utaztak Észak-Indiába, a Gangesz partján lévő zarándokhelyre, Risikesbe, hogy néhány hónapig távol legyenek a világ zajától, amelynek keltéséből egyébként az előző öt évben ők maguk is tevékenyen kivették a részüket. A több hónapra tervezett kiruccanás a vártnál jóval rövidebb lett: Ringo Starr és felesége már március 1-jén elhagyták az amúgy minden kényelmet kiszolgáló bungalókat, mivel hiányoztak a gyerekeik, és a koszttal sem voltak elégedettek. Március 26-án Paul McCartney és barátnője követte őket, de John Lennon és George Harrison, illetve feleségeik egészen április 12-ig kitartottak, és csak azután távoztak, hogy a táborban az a pletyka kapott szárnyra, miszerint vendéglátójuk, Maharisi Mahes jógi – akinek útmutatásával a Beatles Walesben 1967 augusztusában már tartott egy meditációs szeánszot – a Nyugatról érkezett hölgyvendégeknél igyekszik földi örömöket szerezni.

Ez utóbbiról azóta sem került elő bizonyíték, mindenesetre az ürügy kapóra jött arra, hogy a Beatles minden kapcsolatot megszakítson a guruval, Lennon és McCartney pedig egy sajtótájékoztatón tévedésről beszélt. Hogy az indiai út mégsem volt teljesen az, bizonyítja, hogy a fent említett Fehér Album dalainak nagy része ott, a Gangesz partján született.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.