Legendás filmek és a kádári propaganda plakátjait árverezik el

A cápa plakátjának 90 ezer, Spielberg E. T.-jének 75 ezer a kikiáltási ára.

Tölgyesi Gábor
2018. 01. 12. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úszni a tengerben szinte olyan, mint úszni a boldogságban. Kivéve, ha egy fehér cápa a mélyből megcélozta a hasunkat. Steven Spielberg legendás filmje, A cápa plakátja épp ezt a pillanatot örökíti meg. A film 1985-ben legalább olyan bődületes sikert aratott a magyar mozikban, mint két évvel korábban Spielberg E. T.-je, amelyhez Herpai Zoltán grafikusművész készített plakátot. Előbbi kikiáltási ára 90 ezer, utóbbié 75 ezer forint lesz a BÁV plakátárverésén, de a prímet az anyagiak terén Roman Polanski 1962-es filmje, a Kés a vízben plakátja viszi: Görög Lajos alkotásáért 100 ezer forintot is elkérnek.

A magyar filmek között igazi ritkaság A tanú plakátja: nemcsak Bacsó Péter filmje került tíz évre dobozba, Pelikán József és Virág elvtárs kettős portréját – Pecsenke József és Schmal György alkotását – is betiltották, most 50 ezertől licitálhatunk rá. A BÁV Bécsi utca 3. szám alatti apszistermében január 22-ig még a háború előtti kereskedelmi plakátokkal és a kádári propagandával is találkozhatunk, az aukciót ugyanitt tartják 24-én.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.