Ma lenne 75 éves Janis Joplin

A színpadon és azon kívül is újraírta a férfiak uralta rockzenében a nőkre vonatkozó szabályokat.

Makrai Sonja
2018. 01. 19. 15:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hippikorszak legendás énekese, Janis Joplin, akit a blues fehér királynőjének is tartanak, ma lenne 75 éves. – Élj gyorsan, szeress hevesen, halj meg fiatalon – Janis Joplin betartotta, amiről énekelt: 27 évesen halt meg kábítószer-túladagolásban.

A színpadon és azon kívül is újraírta a férfiak uralta rockzenében a nőkre vonatkozó szabályokat, a szabad szerelmet hirdette, sűrűn váltogatta partnereit, drogozott és ivott, nemegyszer fellépés közben is. Mégis felejthetetlen életművet hagyott maga mögött, olyan dalokkal, mint a Mercedes Benz, a Piece of My Heart, a Me and Bobby McGee.

 

1943. január 19-én született a texasi Port Arthurban, ahol vallásos családban nevelkedett. Szülei nehezen emésztették meg szabadságvágyát, a középiskolában a lányok kiközösítették, a főiskolán pedig megválasztották a „legcsúnyább fiúnak”. Tornádóként robbant be a hatvanas évek zeneiparába, a bluest pedig olyan őszintén, szenvedélyesen énekelte, mint előtte senki. Legendája halála után csak nőtt: 2005-ben Grammy-életműdíjat kapott, 2013-tól van csillaga a hollywoodi hírességek sétányán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.