Még mindig Oprah Winfrey elnökjelöltsége tartja lázban a közvéleményt

Amerikában nem mindenki örülne, ha a kibeszélő-show-k házigazdája indulna Trumppal szemben.

Lakner Dávid
2018. 01. 11. 20:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napokkal az Aranyglóbusz-gálán tartott beszéde után is Oprah Winfrey esetleges politikai ambíciója az egyik fő beszédtéma az Egyesült Államokban. Az amerikai médiaszemélyiség vasárnap a Cecil B. DeMille-életműdíj átvételekor hozta szóba a zsarnokok hazugságát, illetve az áldozatok szégyellnivaló titkait. A színész-producer úgy véli, sokáig senki nem hallotta meg azokat a nőket, akik nyíltan mertek szólni, de innentől ez változni fog.

Nem sokkal beszéde után már a lehetséges 2020-as elnökjelöltként beszéltek Oprah Winfrey-ről, az ügyben pedig már Donald Trump is megszólalt.

„Legyőzném Opraht, igen. Rendkívül szórakoztató lenne” – jelentette ki az egykori médiaceleb, jelenlegi amerikai elnök.

Trump mindenesetre nem hiszi, hogy a beszélgetős műsorok ismert házigazdája el is indulna a választáson.

Oprah korábban egyébként maga is arról beszélt, hogy nem indulna választott tisztségért, a díjátadó óta viszont ismerősei szerint komolyan fontolgatja a lehetőséget. Sokan mások is arról beszélnek a The Independent cikke szerint, hogy jó ötlet lenne az indulása, Trumppal szemben őt olyan milliárdosnak tartják, aki a semmiből építette fel magát, és szerte az államokban népszerűségnek örvend.

Akadnak viszont, akik arról beszélnek:

elismertsége rögtön csökkenni kezdene neki is, ha komolyak lennének a szándékai.

Továbbá a kritikus hangok szerint problémás lenne az is, hogy nincs jogalkotói tapasztalata. Négyévnyi Trump-elnökség után a mostani vezetővel nem szimpatizálók már szívesebben látnának egy hozzáértőbb embert az ország élén – jegyzi meg a lap. Az utóbbi időkben ennek ellenére több hírességet is emlegettek mint a jelenlegi elnök lehetséges kihívói. Többek között Dwayne „The Rock” Johnson színész-pankrátor és a Dallas Mavericks kosárlabdacsapatot tulajdonló Mark Cuban üzletember neve is felmerült.

Nem örül Oprah Winfrey esetleges elnökjelöltségének az ötvennégy éves brit énekes-dalszerző, Seal sem. A Grammy-díjas zenész az Instagramon tett közzé két képet a médiaszemélyiségről:

mindegyiken a szexuális zaklatásaiba belebukott Harvey Weinsteinnel látható,

az elsőn ráadásul amint épp csókot nyom az arcára. „Amikor évtizedekig a probléma része voltál, de hirtelen mindenki a megoldásként kezd tekinteni rád” – írta a képek mellé a dalszerző. Seal ezzel arra utalt, hogy a beszélgetős műsorok háziasszonya is tudott a producert övező pletykákról, mégis úgy tesz, mintha fogalma sem lett volna az egészről. 

A Weinstein-ügyről egyébként múlt hónapban nyilatkozott a CBS-nek is Oprah Winfrey. Kifejtette: mindenkinek megvan a maga története, a kirobbant botrány pedig vízválasztó lehet. „Ha csak Harvey Weinsteinre hegyezzük ki ezt az egészet, elveszítjük a pillanatot” – jelentette ki. 

Winfrey esetleges indulását kritizálta a Family Guy alkotója, Seth MacFarlane is. A komikus szerint Oprah kétségkívül kiváló szónok, de

az elképzelés, hogy az elnökségért egy valóság-show-hős száll szembe a talkshow-házigazdával, rendkívül disztópikus.

Az elképzelés egyébként ezúttal is viccként merült fel, ahogy még jó néhány évvel ezelőtt Trump indulása. Ezúttal Seth Meyers, az Aranyglóbusz házigazdája beszélt arról: 2011-ben poénkodott azon, hogy a milliárdos üzletembernek nincsenek meg a megfelelő képességei az elnökké váláshoz. „Egyesek szerint az az éjszaka győzte őt meg, hogy induljon. Ha ez igaz, csak annyit szeretnék mondani: Oprah, sosem lesz belőled elnök! Nem rendelkezel azzal, ami ehhez szükséges. És Hanks! Hol van Hanks? Sosem lesz belőled alelnök” – viccelődött a komikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.