Meghalt a romantikus regények írója, a Bor, mámor, Provence szerzője

Peter Mayle brit író életének 78. évében hunyt el – közölte a Twitteren az Alfred A. Knopf kiadó.

MTI
2018. 01. 19. 16:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mayle rövid betegség után egy dél-franciaországi kórházban hunyt el csütörtökön – vette át a hírt az MTI.

„Beleszerettem Provence-ba” – mondta Mayle egy korábbi interjújában. Az Egy év Provence-ban című regényét tucatnyi nyelvre fordították le és több millió példányban kelt el. Legnagyobb sikerei közé tartozik a Hotel Pastis című regénye, amely egy életközepi válságban kibontakozó szerelemről szól.

Mayle korábban a reklámiparban dolgozott és írt nevelési tanácsadó könyveket, valamint gyerekeknek szóló felvilágosító könyveket is.

Ridley Scott brit filmrendező-producer korábban úgy nyilatkozott barátjáról és provence-i szomszédjáról, Mayle-ről, hogy az író „briliáns módon és humorosan„ ragadta meg a britek és a franciák közötti különbségeket. Scott rendezte a Bor, mámor, Provence filmváltozatát.

Mayle már harminc éve hátat fordított eredeti hazájának, Angliának és a napsütötte Provence-ba költözött. „Nem bírtam a rossz időjárást, az angol focirajongókat és a politikánkat. A konyha unalmas, és a pubok is azok” – mondta az író.

A regények nagy sikereinek azonban megvolt az ára is, első műveiben ugyanis írt saját lakóhelyéről is, aminek hatására Ausztráliából, Japánból, Németországból és a világ más országaiból érkeztek turisták a házához, akik előfordult, hogy úszómedencéjében is megfürödtek.

Mayle és felesége egy időben megelégelték ezt a helyzetet és az Egyesült Államokba „menekültek”. Nem sokáig bírták azonban ott, és visszatértek Provence-ba, ahol más házat kerestek maguknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.