Meghalt a The Cranberries énekesnője

Dolores O’Riordan 46 éves volt.

MN
2018. 01. 15. 17:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyvenhat éves korában váratlanul hunyt el Dolores O’Riordan, a The Cranberries ír zenekar énekesnője – közölte a sajtóval az énekesnő szóvivője. 

„A családtagokat letaglózta a hír, magánéletük tiszteletben tartását kérték ebben a nehéz időben” – hangsúlyozta O\'Riordan sajtósa.

Az énekesnő zenekarával egy stúdiófelvétel kedvéért érkezett Londonba, ahol váratlanul életét vesztette. Részleteket nem közöltek a halálesettel kapcsolatban.

Az ír elnök is részvétét nyilvánította az államfő hivatalának honlapján – írja az MTI. „Sajnálattal hallottam Dolores O’Riordan zenész, énekesnő és író halálhírét. Dolores O’Riordan és a The Cranberries óriási hatással voltak a rock- és popzenére Írországban, de nemzetközileg is” – olvasható Michael D. Higgins közleményében. Mint írja, szívesen gondol vissza arra, hogy Jim Kemmy, az idő közben elhunyt limericki politikus bemutatta neki az énekesnőt és az együttest, valamaint arra a büszkeségre is, amelyet ő és sokan mások is éreztek a zenekar sikerei hallatán. „A családja és azok számára, akik szeretik és támogatják az ír zenét, az ír zenészeknek és művészeknek halála nagy veszteséget jelent” – zárta gondolatait az ír elnök.

A politikus mellett zenésztársak is megdöbbenésüknek és sajnálatuknak adtak hangot a hír hallatán. Köztük volt Hozier, a Duran Duran, Jim Corr a The Corrs tagjai közül, valamint a Kodaline együttes.

Az ír zenekar Limerickből indult világhódító útjára, a 90-es években a Zombie és a Linger című dalokkal váltak ismertté.

A The Cranberries utoljára 2017-ben indult turnéra Európában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban, de májusban, az európai turné kezdete után nem sokkal, törölték a további európai és amerikai időpontokat az énekesnő egészségi állapota miatt. A zenekar hivatalos honlapja azt írja, a O’Riordannak hátproblémái voltak.

Az énekesnő 2014-ben húszévnyi házasság után vált el Don Burtontől, a Duran Duran egykori turnémenedzserétől, akitől három gyereke született – Taylor Baxter, Molly Leigh és Dakota Rain.

Dolores O’Riordan bipoláris zavarban szenvedett, 2014-ben egy repülőtéri incidens miatt bírósági ítéletet is hoztak ellene.

Az 1971-ben Limmerickben született énekesnő, 1989-ben csatlakozott a Hogan testvérekhez, miután egy újsághirdetésre lett figyelmes a helyi lapban. A The Cranberries közel 40 millió lemezt adott el. 2001-ig 6 stúdióalbumot adtak ki, majd több válogatás- és koncertlemez követte.

Az O’Riordan különleges hangja és ír akcentusa által meghatározott dalokkal óriási sikereket értek el az Atlanti-óceán mindkét oldalán. A Linger bejutott az amerikai és ír legjobb 10 slágere közé, az Egyesült Királyságban a top 14-be. Tavaly a The Guardian brit lapnak adott interjúban az énekesnő elmondta, a slágert az inspirálta, hogy valaki „nyilvánosan dobta” egy diszkóban. „Minden olyan drámai, amikor 17 éves vagy, ezt ömlesztettem bele a dalba”.

Dolores később szólókarrierbe kezdett. 2007-ben az Are You Listening majd 2009-ben a No Baggage című albumokkal jelentkezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.