Musical készül Slobodan Milosevicről

A darab írója szerint politikai értelemben nyitott kérdés maradt, vajon egy balkáni mészáros vagy áldozati bárány volt ő.

Majláth Ronald
2018. 01. 11. 10:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egykori szerb elnökről, Slobodan Milosevicről készít musicalt a pristinai Nemzeti Színház szerb társulata – közölte kedden a Vecernje novosti című belgrádi napilap. A koszovói szerbek egyik központjának tartott Gracanicában a 90-es évek Jugoszláviáját mutatják be a zenés előadás keretében. Ebben fontos szerep jut Mira Markovicnak, Milosevic feleségének is, hiszen rájuk „elválaszthatatlan uralkodópárként” tekintett az ország. A történet a hágai Nemzetközi Törvényszéken folytatott eljárással zárul.

Jelena Bogavac, az előadás szerzője a lapnak elmondta: azért döntöttek a Slobodan Show című előadás megrendezése mellett, mert Koszovó sorsa közvetlenül kapcsolódik ahhoz az időszakhoz, amikor Milosevic hatalmon volt. – Gyakran tekintik őt a szerb nemzet fölbomlásáról szóló tragédia főhősének. Politikai értelemben nyitott kérdés maradt, vajon egy balkáni mészáros vagy áldozati bárány volt ő, erre a történelem ad majd választ – fogalmazott a darab írója. Szerinte a művészek feladata itt az, hogy bátran és felelősségteljesen keressék a választ a szerb nemzeti identitással kapcsolatos kérdésekre.

Bogavac emellett elárulta: a darabban a gracanicai ifjúsági drámastúdió színészei is szerepet kaptak, hiszen az 1994-ben és 1995-ben született fiatalok az utolsó „Milosevic-babák”. Szerepvállalásuk nemcsak amiatt fontos, hogy ezzel megtartsák a kellő történelmi távolságot, hanem mert ez a generáció szinte semmit nem tud már a tárgyalt időszakról. Az előadást február végén mutatják be Koszovóban, majd szerbiai turnéra indulnak vele.

Slobodan Milosevicet 2001-ben fogták el Belgrádban, ezután kiadták a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszéknek, ahol háborús bűnök elkövetésével vádolták meg, ám még az ítélethirdetése előtt, 2006-ban meghalt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.