Nagy-Britanniában állíthatják ki a bayeux-i kárpitot

Franciaország egyik legismertebb történelmi emlékéről van szó.

Makrai Sonja
2018. 01. 18. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország egyik legismertebb történelmi emléke, a kora középkor művészetének egyik kiemelkedő darabja a bayeux-i kárpit. A színezett lenszálakkal kihímzett, 70 méter hosszú, 50 centiméter széles, kézzel szőtt szőnyeg a normann hódítás előkészületeit, Anglia elfoglalását ábrázolja. A leghíresebb jelenet az 1066-os hastingsi csata, melyben elesett Harold angol király is, akinek az okozta a halálát, hogy nyíllal kilőtték a szemét.

Ez az ütközet fordulópontot jelentett a brit történelemben, a normannok ekkor hódították meg Angliát. Föltehetően I. Vilmos féltestvérének megrendelésére készült a szőnyeg, 1070 körül, Canterburyben, miután a féltestvér ismeretlen okokból kiesett az akkor már Hódító Vilmosként tisztelt uralkodó kegyeiből. Lehet, hogy a kárpit – több mint kilenc évszázados történetében először – a közeljövőben Nagy-Britanniában is látható lesz. A The Times című konzervatív brit napilap értesülése szerint a brit és a francia kulturális minisztérium szakértői már hónapok óta egyeztetnek a mestermű szigetországi bemutatásáról. Bár az időpontot még nem határozták meg, a Times forrásai szerint a textilt állapota miatt leghamarabb öt év múlva szállíthatják át Nagy-Britanniába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.