Palya Bea: Az emberek életébe kukucskálhatunk egy kamerán keresztül

Január végén indul a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál.

Lakner Dávid
2018. 01. 12. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániai romák küzdelme Franciaországban; egy, a kilakoltatások ellen küzdő, „hétköznapi” asszony harca a barcelonai polgármesterségért; illetve a brexit, ami minden korábbinál jobban megosztotta a brit társadalmat – idén is izgalmas témákkal érkezik a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál (BIDF). A január 23–28. között zajló rendezvényen tematikus blokkokba gyűjtve versengenek olyan alkotások, mint Pau Faustól az Adát polgármesternek!, Elvira Lindtől a Bobbi Jene, Timothy George Kelly-től a Brexitannia, Bartha Mátétól a Bajnok vagy Zofia Kowalewskától a Kötelék. Az idei életműdíjat A határozat és A bankett írója, Gazdag Gyula veheti át.

– Számomra mindig az a nagyon megdöbbentő, hogy hogyan tud a kamera mögött álló rendező ilyen fokú intimitásba kerülni ezekkel az emberekkel – erről beszél a BIDF által rendelkezésünkre bocsátott videón Palya Bea énekesnő, aki olyanok mellett foglal helyet a zsűriben, mint Török Gábor politológus, Karafiáth Orsolya költő-író, Nyáry Krisztián író vagy Fliegauf Bence rendező. 

Palya Bea a Kötelék című filmet méltatva fontosnak tartja, hogy ezekben az alkotásokban tényleg az emberek mindennapi életét követhetjük, „bekukucskálhatunk egy kamerán át az életükbe.”

Egy másik közzétett zsűrivideóban Janisch Attila rendező beszél arról, hogy egyre inkább ugyanaz a formanyelv jellemző dokumentum- és játékfilmre is. „A mai dokumentumfilmek szituatíven mutatják a helyzetet, megyünk előre a szereplővel, és történik a konfliktus, ezért sincs nagy különbség a játékfilm és a dokumentumfilm között” – véli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.