Adóelkerülés miatt börtönbe kerül DMX

Korábban kábítószerbirtoklásért is elítélték már.

Lakner Dávid
2018. 03. 29. 20:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábban kábítószer-birtoklásért elítélt rapper, DMX visszatérhet a börtönbe, ezúttal adóelkerülés miatt. A The Guardian számolt be róla: az Earl Simmonsként anyakönyvezett férfi 2002 és 2005, illetve 2010 és 2015 között sem fizetett adót a jövedelme után. A rappert emiatt egyévnyi börtönre ítélték, továbbá 2,29 millió dollárt is köteles befizetni az amerikai kormányzatnak.

Simmons bűnösnek vallotta magát egyrendbeli adóelkerülésért, azt viszont tagadta, hogy életvitel-szerűen hallgatta el a jövedelmét, csak hogy ne kelljen a közösbe fizetnie. „Nem loptam úgy pénzt, mint valami képregénybeli bűnöző” – jelentette ki a rapper. 

Az ügyészség egyébként öt év szabadságvesztést javasolt, így az egyévnyi börtön viszonylag kevésnek mondható. Jed Rakott bíró úgy vélte, Simmons „jó ember, aki nagyon távol áll a tökéletestől”, viszont „égbekiáltó, botrányos” bűncselekményt követett el. 

A tárgyalásnak különös színezetet adott, hogy Murray Richman védőügyvéd egy DMX-szám lejátszásával igyekezett hatni a bíróságra. „Ez hatásos és jelentésteli, olyan fogós, hogy önökhöz beszél” – magyarázta, miközben elindította a Slippin’ című számot. Ez egyébként a rapper kívánsága volt, aki könnyek között tört ki a tárgyalóteremben.

Simmons korábban 2015-ben töltött fél évet börtönben, miután elmulasztott kifizetni 400 ezer dollárt gyerektartásra. Rövidebb időszakokra is elítélték emellett, többek között kábítószer-birtoklásért, valamint felelőtlen vezetésért. Egy korábbi ügyben a bíró felvetette, a rapper bipoláris személyiségzavarral küzdhet. 

DMX 1998 és 2003 között az egyik legjobban futó amerikai rapper volt, olyan számai pedig, mint a Party Up, a What’s My Name vagy az X Gon’ Give It to Ya egyaránt a slágerlisták éléig jutottak. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.