Díjat nyert a Testről és lélekről Bukarestben

A kategóriában sorozatban másodszor diadalmaskodott magyar alkotás.

MN
2018. 03. 28. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bukaresti nemzeti színházban kedden későn este megtartott gálán a múlt év legjobb filmjeit díjazták, ebből az alkalomból az alkotók átvehették a Gopo-díjakat – írja az MTI.

A legjobb európai film kategóriában a tavalyi berlini fesztiválon Arany Medve díjjal kitüntetett magyar alkotás Aki Kaurismäki A remény másik oldala, valamint Christopher Nolan Dunkirk, Bruno Dumont Maloute és Kirill Szerebrennyikov Mártírok című filmjével versenyzett.

A legjobb európai film kategóriában sorozatban másodszor diadalmaskodott magyar alkotás Romániában, tavaly Nemes Jeles László Oscar-díjas filmje, A Saul fia nyerte a díjat.

A gálán a legtöbb elismerést és egyúttal a legrangosabb kitüntetést, a legjobb filmnek járó díjat egy első nagyjátékfilmes rendező, Daniel Sandu kapta az Egy lépéssel a szeráfok mögött (Un pas în urma serafimilor) című filmjéért.

Stefan Iancu színészi alakításáért kapott díjat, a rendező a legjobb forgatókönyv és a legjobb rendezés díját is hazavihette, emellett Ali Amir a legjobb férfi mellékszereplő, Vlad Ivanov pedig a legjobb főszereplő díját nyerte el, de kitüntették George Dascalescut, a film operatőrét is.

A második legdíjazottabb film a 6,9 a Richter-skálán (6,9 pe scara Richter) című alkotás volt, amelyet Nae Caranfil rendezett.

A díjat Ion Popescu-Gopóról nevezték el, akinek az Emberke című rövidfilmje 1957-ben megnyerte a cannes-i filmfesztiválon az Arany Pálmát.

A Testről és lélekről vetítési jogát eddig több mint 90 ország vásárolta meg. A film többek között elnyerte a fődíjat a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a 2017-es Berlinalén, főszereplője, Borbély Alexandra pedig megkapta a legjobb női alakításért járó Európai Filmdíjat.

A 90. Oscar-gálán a legjobb idegen nyelvű alkotások mezőnyében is szerepelt, végül chilei győzelem született az Una Mujer Fantástica (Egy fantasztikus nő) révén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.