Kommunista ügynök lehetett Julia Kristeva

A filozófus-pszichoanalitikus tagadja a vádakat.

Lakner Dávid
2018. 03. 28. 19:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hetvenes években együttműködött a kommunista titkosszolgálattal Julia Kristeva – tette közzé egy bolgár állami ügynökség a The Guardian cikke szerint. A jelenleg Párizsban élő filozófust nem sikerült egyelőre elérni, hogy kommentálja az állítást.

A kommunista titkosszolgálatok munkáját feltáró intézet szerint a nő Sabina fedőnév alatt jelentett, és kulturális területen végezte feladatát. A művészeti tevékenységek megfigyelése mellett a tömegtájékoztatás folyamatainak felderítése is a feladatai közé tartozott. A filozófus–pszichoanalitikus 1965-ben költözött Párizsba, miután megkapott egy francia kormányzati ösztöndíjat. A bolgár titkosszolgálat kötelékébe pedig 1971-ben került. Azt nem tudni, kapott-e munkájáért bármilyen fizetséget, illetve hogy meddig működött együtt a szervezettel. 

Mint a Guardian is megjegyzi, a bolgár titkosszolgálat fénykorában közel százezer ügynököt mozgatott, és szoros együttműködésben dolgozott a szovjet KGB-vel. A szervezetet 1989-ben oszlatták fel. A kommunista iratokhoz való hozzáférés, az ügynökmúlt tisztázása azóta hasonlóan nehézkesen működik Bulgáriában, mint Magyarországon. 

A 76 éves Julia Kristeva a Párizsi Diderot Egyetem professor emeritusa, továbbá óraadó a New York-i Columbia Egyetemen is. Több mint harminc könyve jelent meg, és olyan vezető francia értelmiségiekkel említhető egy sorban, mint Jacques Derrida, Roland Barthes és Jacques Lacan. A pszichoanalízis és filozófia mellett foglalkoztatta a feminizmus tárgyköre is, emellett pedig regényeket is jegyez. 

Kristeva tagadja az ügynökmúltat

Az állítás nem csupán groteszk és hamis, de becsületsértő is – így reagált a L\'Obs megkeresésére Julia Kristeva az ügynökvádat illetően. A filozófus szerint valaki be akarja őt feketíteni. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.