Elhunyt Takahata Iszao

A legendás Ghibli stúdió társalapítója egy tokiói kórházban, 82 évesen halt meg.

MTI
2018. 04. 06. 7:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Takahata tüdőrákban szenvedett, a stúdió közleménye szerint csütörtökön hunyt el egy tokiói kórházban.

A japán animáció aranykorának kiemelkedő alakja volt, és bár az Oscar-díjat nem nyerte el, sok rangos nemzetközi elismerést kapott, egyebek mellett a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetségének díját, a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál díját és az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál életműdíját.

Pályafutása alatt filmjeinek erős női karaktereiről lett híres. Utolsó munkája, a Kaguja hercegnő legendája 2015-ben az Oscar-jelöltek között szerepelt.

A Tokiói Egyetemen szerzett diplomát, aztán egy vezető japán film- és animációs vállalatnál, a Toei stúdióban kezdett dolgozni. 1968-ban rendezte meg első animációs filmjét. A hetvenes években a Johanna Spyri svájci szerző könyve alapján forgatott Heidi, Girl of the Alps (Heidi, az Alpok lánya) című tévésorozattal nagy népszerűséget vívott ki magának.

A Ghibli stúdiót Mijazaki Hajao animációs filmrendezővel 1985-ben alapította meg. A műhely létrehozásában Szuzuki Tosio is közreműködött. Takahata és Mijazaki számos alkotásával írta be nevét az animációs film történetébe.

Takahata készített nagy sikerű animációs filmet Noszaka Akijuki japán író, a Szentjánosbogarak sírja című háborúellenes regényéből 1988-ban.

2015-ben, az AP hírügynökségnek adott interjújában beszélt a Ghibli animációs filmjeinek lényegéről: „A valóságot akarjuk bemutatni, de anélkül, hogy ragaszkodnánk a túlzott realista ábrázoláshoz, ugyanis teret akarunk adni a közönség képzelőerejének” – mondta.

Az interjúban elárulta, hogy Mijazakival afféle se veled-se nélküled kapcsolatban állnak, mivel annyira eltérőek a munkáik. Hozzátette: mélyen tiszteli kollégája alkotásait, ezért inkább nem elemzi őket, nehogy kritikát is meg kelljen fogalmaznia velük kapcsolatban.

Saját alkotásairól szólva hangsúlyozta: minden történetének volt egy fontos, közös üzenete, hogy a maga teljességében kell megélni az életet, és ennek elérését nem akadályozhatják meg a pénz vagy a presztízs miatti kicsinyes aggodalmak.

„Ez a világ jó hely, és nem az örökkévalóság miatt. A halállal minden véget ér, de az újra és újra ismétlődő körforgásban mindig jönnek utánunk újak” – vallotta.

Szuzuki Tosio és Mijazaki Hajao május 15-re tervezi Takahata búcsúztatását a stúdió szervezésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.