A rovarevés, azaz az entomofágia manapság igen divatos téma. Noha a rovarok több tízezer éve jelentenek táplálékforrást az ember számára szerte a világon, ma leginkább Ázsiában, Afrikában, valamint Közép- és Dél-Amerikában dívik azok fogyasztása. A ma ismert, csaknem ezerötszáz ehető rovar közül – olvasni az mttmuzeum.blog.hu-n – elsősorban a szöcskék, tücskök, sáskák, hangyák kedveltek, de a különböző hernyók, sőt a rovarokon kívül más ízeltlábúak (skorpiók, pókok) is gyakran kerülnek az asztalra.
Előkelő kínai éttermekben például a ropogósra sütött, szezámmagba mártogatott selyemlepkebáb különösen ínyencfogás.
– Tücskök, sáskák, csótányok és kukacok egyaránt kaphatók nálunk. A lisztkukacok igénytelenek és hosszú életűek – fél évig is megmaradnak megfelelő technológia alkalmazásával kukacnak –, míg a tücskök életciklusa legfeljebb két hónap. Elsősorban a terraristák számára állítunk elő eleséget – tájékoztat László Csaba, a Bugs-World nevű hazai vállalkozás vezetője. A lények tartása egyszerű, de mégsem az. Klimatizált helyiségekben, állandó hőmérséklet és páratartalom mellett tenyésztik őket – a sáska 42 Celsius-fokon érzi jól magát, a csoki csótánynak harminc fok kell.

Tizenkét évvel ezelőtt a saját állataik ellátására kezdték el a rovarok tenyésztését, majd ahogy egyre népszerűbb lett a terrarisztika, úgy kerestek náluk egyre többen élelemforrást állataiknak. Kuncsaftjaik között vannak hüllőtartók, állatkereskedések, állatkertek és vadasparkok, kutatási céllal egyetemek is vásárolnak, de olyan vevőjük is van, aki tavasztól őszig hetente megjelenik, és vesz egy doboz tücsköt. Mert az olyan jó, ha az erkélyén, a kertjében ciripelést hall. A tücsökből ötféle méret van. A legnagyobb méretűből 120 darab van egy dobozban – az ára 1700 forint. Azaz ha valaki tücsökpörköltről álmodik, mélyen a zsebébe kell nyúlnia. László Csaba úgy véli, ha a jelenlegi sokszorosára nőne az igény, akkor a nagyobb volumenű termelés hatására olcsóbb lenne a tücsök.