Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Minden mozdulata szép

Hajdúdorogi Krisztus-katonák. Bugár Béla-interjú. A kínai Nagy Testvér tényleg mindenkit figyel. Magazin.

MN
2018. 04. 06. 15:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A mai Magyarországon ezzel – és egyelőre minden híreszteléssel – szemben demokratikus keretek között csinálunk majmot magunkból. Mindaddig, amíg nem vesszük észre, hogy az élet nem fantasy, horror vagy kalandregény. Ebből a szempontból mindegy, hogy a kormány esetleg mit csinált jobban, mint elődei. Vagy hogy milyen állapotban van hazánk gazdasága.” (Gazda Albert)

Ez csak néhány erős mondat a sok közül a szombati Magyar Nemzet Magazinból. Korszerű, kritikus, konzervatív – hetilap a napilapban. Keresse minden szombaton!

Népszokás, vallási rituálé és férfivá avatás egyszerre. Hajdúdorogon jártunk, ahol sem a kommunizmus, sem az elszármazás nem tudott véget vetni egy évszázados hagyománynak, a feketébe és Bocskai-kucsmába bújt Krisztus-katonák vonulásának. Vasalt csizmáik ma is éppen úgy döngenek a görögkatolikus székesegyház felé vezető úton, ahogy apáik, nagyapáik idejében.

Nem érdekli, hogy a Fideszben „árulónak” tartják, mivel a szlovákiai magyar szavazók érdekeiért dolgozik – mondja Bugár Béla, a szlovák–magyar Most – Híd elnöke. A politikussal az új szlovák kormány megalakulása kapcsán beszélgettünk.

Kínában tökélyre fejlesztették a tömegek megfigyelésének technikáját. Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mesterséges intelligenciának, az arcfelismerésnek és a mindent látó kamerának hála, szép lassan valósággá válik. Az állam hamarosan gyakorlatilag minden polgára hollétéről, viselkedéséről azonnali információval fog rendelkezni.

Ötven éve gyilkolták meg Martin Luther Kinget, az amerikai polgárjogi mozgalom leghíresebb alakját. Bár működése csúcspontján elnökjelöltnek is felkérték, manapság pedig szövetségi ünnep és róla elnevezett több száz köztér őrzi emlékét, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy halálakor a fekete lelkész egyáltalán nem volt népszerű.

Arra a kérdésre, hogy Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban, Horvátországban és Szerbiában ugyanazt a nyelvet beszélik-e, a válasz pozitív – így kezdődik annak a deklarációnak a szövege, amelynek aláírói egy éve elhatározták, hogy visszaszorítják azt a nézetet, mely szerint különböző nyelveket beszélnek ezekben az országokban. A mozgalomnak ma már tízezer támogatója van, közöttük van találjuk a világhírű nyelvész, Noam Chomsky is.

Budapesten címmel Paweł Michalak hazánkról ír blogot lengyelül. Az oldalon olvasható cikkek többsége a magyar kultúra és történelem érdekességeivel foglalkozik, ám az aktuális történésekről is gyakran esik szó. A lengyel vagy lengyelül tudó olvasók elmélyedhetnek például az egyes ünnepeinkhez kötődő népszokásainkban, de olvashatnak a paksi atomerőmű 2003-as meghibásodásáról éppúgy, mint arról, hogy a magyar főváros mely részei nem túl biztonságosak. A szerző nemrég költözött vissza Japánból a magyar fővárosba.

Témák a Magazinból

Minden mozdulata szép
„Telefonját leadta, sárba már nem lép!” – Hajdúdorogi Krisztus-katonák: hagyományőrzés a református tengerben (17., 20. oldal)

Nem a Fidesznek kell megfelelnem
Bugár Béla a szlovák–magyar viszonyról, a határon túlra áttolt magyar adóforintokról, Orbán Viktor és Robert Fico sorosozásáról (21. oldal)

Lepontozott állampolgárok
A digitális fejlődésnek hála Kínában hamarosan mindenkinek a lépéseiről, viselt dolgairól és a véleményéről tudni fog a hatalom (22–23. oldal)

Ahol a gyepteke örök
Megálmodója azt szerette volna, ha a nemzetközösségi játékok a brit birodalom jobb megismerésének eszköze lesz, ám az impérium recsegése-ropogása már hamar megmutatkozott (22–23. oldal)

Átjáró a biztos pusztulásba
Mai napig nem teljesen tisztázott az északnyugati átjárót kereső expedíció katasztrófája (23. oldal)

„Jártam a hegytetőn”
Martin Luther King a polgárjogi harcban és a vietnami háború ügyében is megelőzte korát (24. oldal)

Egy nyelv mind felett?
Illíria „szerbhorvátok” nélkül, avagy egy alkotmányba emelt eszme kikopott szavai (25. oldal)

A savanyú káposzta, amely édes
Egy lengyel blogszerző magyarországi tapasztalatai a papucsos buszsofőrtől a pszichológiával kacérkodó Arany Jánosig (26. oldal)

A modern kor prófétája
Értetlenség és nemtelen támadások: a félreismert Molnár Farkas (27. oldal)

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?
Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről (28. oldal)

Ami elmúlt, nem tér vissza többé
Az Én és Kaminski XXI. századi csetlésünk-botlásunk regénye (29. oldal)

Drina és Sophie, avagy a magyar Titanic(ok)
Mai napig vannak még kérdések a Dunán száz éve történt hajókatasztrófával kapcsolatban (32. oldal)

Gazda Albert szavazásról, Orbán Viktorról és a szembenézésről. Gasztrorovatunk: a Víg Molnárról. Hegyi Zoltán, Benedek Szabolcs, Kálmán Gábor és Győrffy Ákos tárcái.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.