Elmeszelték a román köztévét a Beatrice-riportja miatt

A román médiahatóság nem díjazta, hogy a köztévé a Beatrice koncertjét irredenta bulinak állította be.

2017. 02. 16. 15:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 660 ezer forintnak megfelelő bírsággal sújtotta a román médiahatóság csütörtökön a bukaresti közszolgálati televíziót (TVR), amiért a Beatrice tavalyi kolozsvári koncertjéről készült riportjával megszegte a tárgyilagos tájékoztatásról szóló előírásokat. A rockbanda augusztus 16-ai, a Kolozsvári Magyar Napok keretében tartott koncertjéről szóló tendenciózus anyagában a TVR irredentizmussal vádolta a rendezvénysorozatot, és azt sugallta, hogy Nagy Feróék XX. század című dala kedvező fényben tünteti fel Sztálint, Hitlert és az Iszlám Állam terrorszervezetet. 

Sőt, a riport egy olyan, a kincses városi fellépés repertoárjában nem szereplő, videómegosztóról letöltött, 2009-es koncertrészlettel kezdődött, amelyben Nagy Feró azt énekelte: „Kolozsvár is ismét magyar város lesz”.

A kocsmában mindig jól jön egy kis irredentizmus

„Iszonyúan fáj, ha lerasszistáznak. Főleg, ha ilyen aljas módon teszik” – mondta el az ügy kapcsán a Magyar Nemzetnek adott interjújában Nagy Feró. Az énekes arról is beszélt, hol és milyen körülmények között énekelte, hogy Kolozsvár újra magyar város lesz.

A TVR mindezt úgy állította be, mintha Feróék ezt Kolozsváron játszották volna. Különben a köztévé kolozsvári stúdiójának román főszerkesztője annak idején nem értett egyet a súlyosan manipuláló anyaggal, ezért nem is engedte adásba a területi csatornán. A tudósítás nyomán a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság nyomozást indított, ám tavaly szeptemberben bűncselekmény hiányában lezárta az ügyet, megállapítva: nem sértett törvényt a Beatrice koncertje. A szakmai szabályokra fittyet hányó riporttól a TVR kolozsvári területi stúdiójának számos – magyar és román – munkatársa belső állásfoglalásban határolódott el.

A közszolgálati tévé etikai bizottsága októberben arra a következtetésre jutott, hogy az ominózus tudósítás megsértette a román közmédia etikai kódexét, a történtek nyomán pedig nem hosszabbítottak szerződést a riport készítőjével.

A román rendőrség még tavaly szeptemberben megállapította, hogy nem történt törvénysértés a Beatrice kolozsvári koncertjén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.