Legendák és mítoszok: vajon hol nyugszik Attila?

Hármas koporsó, Holdvilág-árok és Sicambria: szombat este a Travel Channel Attila sírjának nyomába ered.

2017. 02. 06. 14:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a szenzációra éhes amerikaiaknak szeretnénk eladni valamelyik nagy magyar legendát, minden bizonnyal az első Attiláé lehetne, amelyből számos film is készült már. Annak ellenére, hogy Attilát és a hunokat a hivatalos történészi álláspont nem is tartja a magyarok rokonának – a világ azonban még a magyar nép nevét is a hunokéból vezeti le. A Travel Channel régészként végzett riportere, Josh Gates, az Expedíció az ismeretlenbe című sorozat amerikai műsorvezetője rá is harapott a témára, mármint arra, hogy a világ elé tárja a kérdést: vajon hol nyugszik Atilla, a hun, akit a rómaiak csak Isten ostoraként emlegettek, és akinek a neve a középkori nyugaton egyet jelentett a barbárság megtestesítőjével. És aki persze ennek ellenére művelt uralkodó és korának egyik legnagyobb hadvezére volt. Persze a népszerű csatornát egy magyar munkatárs is segítette, Varga Gergely, a műsor magyarországi producere, aki akkor került először kapcsolatba Josh Gatesszel amikor Szulejmán sírját megtalálták, és erről a Travel Channel szóban forgó műsora 2015-ben egy epizódot forgatott. Varga Gergelytől származik az ötletfelvetés, hogy az Attila sírjával kapcsolatos kutatásokról is készüljön adás.

Attila sírját ma tízből kilencen, vagy talán mind a tízen a Tiszában, hármas koporsóban keresnék, ma azonban meglepően kevés kutató ad hitelt ennek a költői képként valóban zseniális mondának. A 19. század során Ipolyi Arnold Magyar mitológia című kötetéből terjedt el ez a történet, majd került bele az oktatásba, onnan pedig kiirthatatlanul az emberek tudatába. Móra Ferenc a hiedelem eredetét kutatva nem kis iróniával úgy fogalmazott: „a csíra Ipolyié, Jókai nevelt belőle fát és Gárdonyi megszólaltatta rajta a fülemülét”. Egyébként Ipolyi sem maga találta ki a Tiszába temetett hármas koporsó legendáját, az első forrás Petőfi Sándor Lehel vezér című verse. Az ennél korábbi híradások sokkal régebbiek, a rejtélyes Sicambriára utalnak, Attila király városára, abban pedig nyoma sincs a Tiszának.

Annál inkább a Dunának, vagy pontosabban a Duna közelségének, elvégre Sicambriát a Pilisbe teszik, és éppen ezért is kutat szonárral a Duna fenekén Tóth János Attila búvárrégész. Koporsót még nem talált, a forgatás során egy második világháborús ládát viszont igen. „Ez azonban egy másik hadúr emléke” – jegyzi meg humorosan Josh Gates. A műsorvezető a régészeti kutatások bemutatását tipikus amerikai show-vá alakítja: beöltözik hun harcosnak, csekély sikerű lovasíjász-bemutatót tart, tudományról alig beszél, és még a feltételezéseket is óriási szenzációnak tálalja.

Lánszki Imre ökológus kutatásait is bemutatja, aki ellentmondást nem ismerő hangon jelenti be: megtalálta Sicambriát. Ő helikopterről mutatja be a területet, egy 16. századi térképre, hőtérképekre hivatkozva, majd egy sziklába futó nyíláson át csőkamerával mutat egy akár sírkamrához is hasonlítható belső üreget.

De vajon mi történik, ha az ember kisgyerekként belekóstol a régészetbe, és elvarázsolják a múlt nagy titkai? Valószínűleg egy ideig lelkesen régésznek készül, aztán megérinti nemzedéke és a kor szele, lesz belőle gitáros-énekes beatsztár, elvégre a lányoknál egy szerelmes slágerrel sokkal jobban be lehet vágódni, mint néhány darabka ezeréves csontmaradvány vagy cserépedény kiásásával. Ha azonban kellően mély volt a gyermekkori élmény, és erős az elköteleződés, akkor ezt hosszú hajjal a színpadon énekelve sem képes az ember nyomtalanul kitörölni, búvópatakként folyamatosan jelen van, fel-feltör, majd egy ponton átveszi az irányítást.

Nagyjából ez történt Szörényi Leventével, amikor szűkebb környezete számára teljesen természetes módon, az őt csak sztárként ismerő tömegek szemszögéből nézve viszont óriási meglepetésként a Holdvilág-ároknál régészeti ásatásba fogott. Pontosabban folyatott egy olyan ásatást, amely a második világháború, majd az azt követő politikai változások miatt félbemaradt, de amelyről ő átlagon felül sokat tudott, hiszen az édesapja rajzolóként dolgozott a régészekkel. Voltak persze ennek jól látható előzményei, például a történelmi témájú rockoperái, a korszakkal foglalkozó történelmi írásai, amelyekből kiderült, hogy sokat foglalkozott tudományos oldalról is a magyar történelemmel, de azt kevesen hitték, hogy ilyen kitartóan folytatja az ásatást majd évről évre a Pilisben.

Egy pillanatra azért meg kell állnunk ezen a ponton, tisztázni azokat a városi legendákat, amelyek ezt az ásatást övezik. Bár most a Travel Channel kifejezetten „Attila, a hun” sírja miatt forgatott a helyszínről, Szörényi Levente nem tartja magát régésznek, és nem is kifejezetten Attila sírját keresi, csak – ahogy rendszerint óvatosan megfogalmazza – az „összefüggéseket”. Ennél bizonyosan sokkal többet és konkrétabb dolgokat gondol a Holdvilág-árok rejtette titkokról, de tudatosan tartja magát ahhoz, hogy nem szeretne belefutni téves feltételezésekbe. Ugyanakkor tény, hogy az Attila és Árpád sírhelyére vonatkozó, a legendák és mítoszok leírta helyszín illene a Holdvilág-árokra, ez ugyanakkor még semmit sem bizonyít. A két sírhely – már ha hihetünk az Árpád fejedelem temetkezési helyéről szóló híradásoknak – nagy valószínűséggel egymás mellett fekszik. A Holdvilág-ároknál egy dolog biztos: egy római kori kőbányát megmagyarázhatatlan hirtelenséggel visszatemettek, a visszatemetésnek két korból vannak nyomai, az egyik Attila, a másik Árpád kora, és a helyszínen állatáldozatok maradványaira utaló leletek kerültek elő. Ezekből pedig akár kettős, korban eltérő temetkezési helyszínre is lehet következtetni.

Ráadásul a Holdvilág-ároknál teljesen hivatalos módon, a bürokrácia minden stációját végigjárva, a szentendrei Ferenczy Múzeum közreműködésével régészcsapat vezeti az ásatást, a feltárt leletek is ide, a múzeumba kerülnek. Szörényi Levente leginkább támogatja a munkát, főzi a vacsorát, őrzi a táborhelyet, és intuícióival időnként meglepően jó irányba indítja el a másnapi kutatást, mondhatnánk úgy is, hogy ő a lelke az egésznek. A régész, aki az ásatást vezeti, Repiszky Tamás, a Ferenczy Múzeum régésze és muzeológusa, civilben a kiváló népdalénekes, Szvorák Katalin férje, akivel Szörényi Levente több közös zenei munkát is jegyez.

Aki a filmet nézi, jobb, ha elsősorban szórakoztatást vár, és nem tudományos dokumentumfilmet, ugyanakkor tény az is, hogy ez a show hihetetlenül széles tömegeket képes megmozgatni, mintegy húszmilliós nézettség kíséri a műsort. Az amerikai bemutató már megvolt, az európait, a magyarral egyetemben, szombat este kilenc órakor sugározzák a Travel Channelen.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.