A jegybankelnök fia vette meg az Origót

Száraz István a New Wave Mediában fennálló 100 százalékos tulajdonrészét értékesítette.

MN
2017. 06. 28. 14:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Matolcsy Ádám vezette Magyar Stratégiai Zrt. vette meg a korábbi New Wave Media- és Origo Media-portfólió egyesítéséből tavasszal létrejött New Wave Media Group Zrt.-t – közölte a New Wave Media Group Zrt. szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint Száraz István, a New Wave Media Group Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója a médiacsoportban fennálló százszázalékos tulajdonrészét értékesítette.

Száraz István a tranzakciót követő negyedévben vezérigazgatói tisztségét határozott ideig megtartva biztosítja a zökkenőmentes átadás-átvételi folyamatot, ezt követően pedig stratégiai tanácsadói szerepkörben segíti a menedzsment munkáját – közölték.

Az új tulajdonos Magyar Stratégiai Zrt. a Balaton Bútor Kft. közvetett tulajdonosaként ismert. A Magyar Stratégiai Zrt. közvetlen egyedüli részvényese és egyben vezérigazgatója Matolcsy Ádám, Matolcsy György jegybankelnök fia.

Matolcsy Ádám a bútorgyárat 2015 őszén vásárolta meg a Glamorous Kft.-n keresztül a Várszegi Gábor-féle Fotextől. A felvásárlást követően a gyár teljesítménye visszaesett. Korábban megírtuk, hogy a Balaton Bútor Kft. 2,5 millió forint brüsszeli pénzre pályázott idén, és nyert is, az összeget a cégnél dolgozó gyakornokok támogatására kapták az Európai Unió gazdaságfejlesztési forrásaiból.

Matolcsy Ádám szerdán a Magyar Időknek azt mondta: „az ellenzéki médiumok beállították az Origót úgynevezett propagandaportálnak, amit én egyszerűen a konkurensek lejáratási kísérletének tartok”. Úgy véli, az alapító-tulajdonos idején olyannyira kimért hangvételű volt az oldal, amihez képest bármiféle elmozdulás heves reakciókat váltott volna ki és váltott is ki.

„Az oldalnak az utóbbi időben kezdett kialakulni egy határozott arcéle, amely elkötelezett olvasótábort hozott magával, és én ezt szeretném továbbépíteni. Konzervatív, polgári hangvételű lap működtetését tervezem” – fogalmazott, és azt mondta, nem tartja kizártnak, hogy a cégcsoporton belül baloldaliak megszólítására is létrehoznak egy brandet.

A bútorgyár megvásárlását hitelből finanszírozták, amit Matolcsy György jegybankelnök milliárdos unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a bankja biztosított. Az NHB Növekedési Hitel Bank zálogjogot jegyzett be a bútorgyárra, illetve a szintén Matolcsy Ádám érdekeltségébe tartozó Magyar Stratégiai Zrt.-re is. Utóbbi társaság jelentős hasznot hajtott az ifjabb Matolcsynak. Az ingatlanok adásvételével foglalkozó cég beszámolója szerint a 145 millió forintos árbevételből 120 millió forint haszonként maradt meg. Figyelemre méltó, hogy Matolcsy Ádám egyedüli tulajdonosként ki is vett 75 millió forintot osztalékként.

Az is említést érdemel, hogy Szemerey Tamás igazán a szívén viseli Matolcsy Ádám boldogulását. Tavaly írta meg az azóta megszüntetett Népszabadság, hogy Szemerey megvásárolt egy XIII. kerületi luxuslakást saját vállalkozása nevére, egy másik érdekeltségével felújíttatta, majd a 200 millió forint értékű ingatlan használatát átengedte Matolcsy fiának. A lap kérdésére Matolcsy Ádám azt mondta, hogy nincsen lakása a XIII. kerületben, azt viszont elárulta, hogy van egy lakás az ő tulajdonában az I. kerületben. A korábbi információk szerint ez az ingatlan a budai Vár aljában található, s az Országházra néző, 110 négyzetméteres lakás 2010 elején került az akkor huszonnégy éves fiatalember nevére.

Az Origo tulajdonosváltását előrevetítette, hogy a minap végleg eltüntették az Origo feliratot a szerkesztőség falairól, helyét a New Wave Media feliratok vették át.

Mindez szerves része a hírportál két év alatt lezajló teljes koncepcióváltásának: a kormányközelivé váló oldalnál szinte csak a változatlan doménnév emlékeztet az 1998-ban elinduló portálra. A 2016 tavaszán Száraz István vezérigazgatóval érkező vezetőség – a főszerkesztőből idővel tartalomigazgatóvá avanzsáló György Bence és Gábor László István hírfőszerkesztő – fokozatosan teljesen átalakította és kicsontozta a szerkesztőséget, ahonnan 2016 nyara óta tucatnyi újságíró, hírszerkesztő, rovatvezető távozott, vagy éppen kirúgták őket.

Az MSZP közleményében azt írta: „A fideszes hazugsággyár ismét leleplezte önmagát: az Origo a Matolcsy család tulajdonába került, mivel a Magyar Nemzeti Bank elnökének a fia lett a hajdan szebb napokat látott portál új tulajdonosa.” Hozzátették, hogy Matolcsy Györgyről a bíróság szerint jogosan lehet mondani, hogy közpénzt lopott, most pedig „már azt is tudjuk, hogy ezt a családján keresztül részben mire költi: arra, hogy fenntartsa és tovább építse a fideszes hazugsággyárat. [ ] Az MSZP és Botka László azért dolgozik, hogy az emberek visszakapják a szabad magyar sajtót. Nem nyugszunk, amíg a Népszabadság olvasói nem kapják vissza a lapjukat, amíg az Origo olvasói nem kapják vissza a portáljukat, s amíg a hazug kormányzati tévécsatornák nézői nem kapják vissza televíziójukat.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.