Itt a vége: felmondott az Origo teljes filmrovata

Varga Ferenc 14 évig vezette a rovatot: egy migránsozó filmkritikánál nála és munkatársainál is betelt a pohár.

Koncz Tamás
2017. 10. 12. 7:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Itt a vége. Több mint 14 éve vezetem az Origo Filmklub rovatot, ez idő alatt nem került ki egyetlen olyan cikk se, ami ne ment volna át a kezemen, és nem hoztunk le egyetlen olyan mondatot sem, amit ne vállalnék. Tegnap este a tudtomon kívül kikerült a rovatba egy Kóla, popcorn és migránspropaganda című cikk, aminek egyetlen betűjét sem vállalom, és ezért nem akarom tovább folytatni a munkát az Origónál” – írta csütörtöki Facebook-bejegyzésében Varga Ferenc rovatvezető.

Varga emlékeztet rá, a filmklub és az Origo is többet jelentett neki, mint egy munka és egy munkahely: a cégnél ismerte meg a feleségét, a rovat minőségét pedig akkor is garantálni tudta, amikor már a térdét, a térdüket nyaldosta a mocsok, és az ismerősei is idegenkedve kérdezték, mit keres még ott. A hozzájárulása nélkül leadott, két filmet migránspártolás miatt bíráló filmkritika azonban több volt annál, mint amennyit el tudott viselni.

Nem csak a rovatvezető távozott: felállt a teljes filmklubrovat, és bejelentette felmondását Huszár András, Onozó Róbert, Papp Eszter és Soós Tamás is.

„Nagyon büszkék vagyunk arra a rovatra, amit csináltunk, mindig úgy gondoltunk rá, mint egy külön szigetre az újságon belül, az elmúlt másfél évben végképp. Próbáltuk megóvni az integritásunkat, ameddig tudtuk. Tegnapig tudtuk” – írta Facebook-oldalán a csapat.

A tömeges felmondást kiváltó cikket Bordács Bálint írta, aki a Fidelitastól igazolt át az utóbbi két év alatt kormánypártivá alakított portálhoz – méghozzá a belpolitikai rovathoz, filmkritikusként korábban éppúgy nem volt ismert, ahogy újságíróként sem.

A filmrovat távozása csak egy újabb felvonás az Origónál megszokott tömeges felmondások és elbocsátások sorában: az év elején hét embert, köztük egy hírturnusvezetőt is elbocsátottak, mivel Gábor László főszerkesztő patetikus jelenetek helyett együttműködést akart a szerkesztőségben. Később felállt az Origo teljes techrovata, felmondással megszűnt kulturális aloldala, az Unikornis, és máshol keresett munkát a Táfelspicc rovat korábbi vezetője is.

Áprilisban beadta felmondását Vajda Judit tévés újságíró, később pedig Ostyáni János fotórovat-vezető is, mivel a tudta és a beleegyezése nélkül használtak fel képeket a Hősök terén tartott tüntetés kapcsán. Júniusban egy felelős szerkesztő, Németh Róbert távozott a portáltól, György Bence tartalomigazgató pedig másfél év után, szeptemberben hagyta ott az Origót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.