Meghekkelték Habony lapját, vagy csak bátrak?

Képregényben emlékezett meg a Lokál a politikai korrupcióról, a bíróságok függetlenségének csorbításáról.

MN
2017. 12. 21. 12:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen egy évvel azután, hogy titkon átírta valaki a Fejér megyei Hírlapban megjelenő Orbán-interjút, újabb támadás érte az egyik kormányközeli lapot. A Habony Árpádhoz, Orbán Viktor miniszterelnök informális tanácsadójához köthető Lokál című ingyenes napilapban jelent meg egy átírt képregény – vette észre a 444. A négy jelenetből álló történet egy mágus bűvészmutatványáról szól. „Először is végtelenül sok kampánypénzt öntök a kalapba” – mondja a mágus. Ezt követően belerakja a kalapba a Legfelsőbb Bíróságot, amely „erre rábólint”, és néhány átrajzolt választókerületet, hogy „újraválasszák a hivatalban lévőket”. Majd a mágus felkiált, hogy „oda a demokráciátok”. Az utolsó képkockán azt látni, hogy a hallgatóság, vagyis egy malac és egy malacorrú kecske örül a mutatványnak, majd egy politikus bújik elő félig a kalapból, és pénzt szór a tömegbe. A mágus megjegyzi: „itt valaki lobbizik”. A képregény a politikusok korrupciós ügyeire, a független bíróságok felszámolására irányuló kormányzati törekvésekre és a választási rendszer viszontagságaira reflektál.

Cikkünk megjelenése után jelezte egy olvasónk, hogy Stephan Pastis a kép alkotójának eredeti, angol fordítású verziója jelent meg a lapban. Nem tudni, hogy a témaválasztást hekkelésnek szánta-e valaki, vagy csak rutinból lefordította az eredeti képregényt. Mindenesetre szokatlan jelenség a nyíltan kormánypárti lapnál.

Karácsonyi interjú jelent meg a Fejér Megyei Hírlapban Orbán Viktor miniszterelnökkel – eddig ebben semmi meglepő nincs – számolt be lapunk tavaly ilyenkor. A cikket olvasva azonban sorra bukkantak fel meghökkentőbbnél meghökkentőbb mondatok, szövegrészek a politikus szájába adva, például hogy „kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekel minket”, vagy hogy a „korrupciós vád mint politikai lejárató eszköz teljes mértékben megszokottá vált. Mi is használjuk.” Az egészségügy javuló helyzetéről beszélve pedig azt adták a kormányfő szájába a meghekkelt interjúban, hogy nőtt a kórházi hullák száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.