Maximálná a fizetéseket saját munkahelyén a BBC prolija

Steph McGovern szerint folyton az etnikai sokszínűségre koncentrálnak, de elfeledkeznek a munkásosztályról.

Balogh Roland
2018. 02. 26. 18:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mindennapi belső adok-kapok zajlott le a BBC-nél: a brit közszolgálati adó Breakfast című reggeli műsorának egyik gazdasági riportere szerint a munkahelyén nemcsak a férfiak és a nők fizetése különbözik, hanem az is számít, ki milyen iskolába járt. Steph McGovern szerint a menő egyetemeken végzett, elitoktatásban részesült munkatársak lényegesen többet keresnek, mint az állami oktatásban tanult „proli” társaik. A műsorvezető erről a The Sunday Times napilapnak beszélt, hozzátéve, ez nemcsak genderügy, hanem részben a társadalmi osztályok ütközése is.

Azt is megjegyezte, miközben folyton az etnikai sokszínűségre koncentrálnak, elfeledkeznek a „munkásosztályról”. Szerinte a BBC elitista, a vezetőségből nagyon sokan egy társadalmi körből kerülnek ki – neki is megszólták már az akcentusát, mondván, nem elég kifinomult. McGovern szerint egyébként 150 ezer fontban kellene maximálni azt, amennyit egy BBC-riporter egy évben kereshet. A műsorvezető egyébként a The Guardiannek később pontosított: nem azt szeretné, hogy kevésbé figyeljenek a férfi és a női munkavállalók egyenlő kezelésére vagy épp az etnikai sokszínűségre, hanem hogy az általa felvetett problémákat is kezeljék.

A BBC még tavaly júliusban adta ki, mely munkatársai keresnek évi 150 ezer fontnál többet. A Breakfast esetében két munkatárs neve került fel a listára: a Football Focus műsorban is dolgozó Dan Walker évi 200–250 ezer, míg a napközben is hírbemondóként képernyőn lévő Naga Munchetty évi 150–199 ezer font között keres.

McGovern kritikájáról és kemény szavairól amúgy ahelyett, hogy megpróbálta volna elhallgatni azokat, maga a BBC is cikkben számolt be. Ebben a társaság szóvivője közleményben úgy reagált, a munkatársak több mint 80 százaléka állami oktatási intézményben tanult, s a közszolgálati adó még sosem volt annyira sokszínű, mint ma. Hozzátette: de igaz, mindig mindenen lehet javítani, ezért a jövőben még jobban erre törekednek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.