Már a Magyar Nemzet archívuma is böngészhető digitálisan

Magyarország legnagyobb internetes periodika-adatbázisánál ötmillió újságoldalt szkennelnek be egy évben.

Pethő Tibor
2018. 03. 01. 16:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Szovjetunió, unom, utálom” – a Kádár-korszakbeli magyar sajtóban olvashattuk a rendkívül merész, mi több veszélyes kitételt. A legendaként terjedő történet, amelyet a legrészletesebben Lőcsei Gabriella írt meg a Magyar Nemzetben, pillanatok alatt felkeltette érdeklődésemet (és nem csak az enyémet). (A cikk szerint a nyelvvédő-színésznő, Péchy Blanka csempészte be a fenti sorrendben a szavakat a Magyar Nemzetbe, arra hozva példát, hogy sokszor rosszul hangsúlyozzuk az u betűket. Rövid helyett hosszút mondunk.) Próba-szerencse alapon vágtam bele a kutatásba: ha időm engedte, a könyvtárban végiglapoztam a hetvenes-nyolcvanas évekbeli lapszámokat.

Mondanom sem kell, semmit nem találtam. Akkor már rendszeresen használtam az Arcanum Digitális Tudománytárt, és egy ihletett pillanatban beírtam a három szót. A Magyar Nemzetet ugyan azokban az időkben nem lehetett még elérni, ám a „Szovjetunió, unom, utálom”-ra számomra is meglepő fordulatként a rendszer kiadta az 1974. december végi Amerikai Magyar Népszavát; a nyelvvédő szöveget Péchy Blanka jegyezte. Mivel a Budapesten élő művésznő nem írhatott emigránslapba, nyilvánvalónak tűnt, hogy budapesti újságból vették át az írását – megjelölés nélkül. A könyvtárban ezek után alig félórai munkával meglett az a bizonyos, Lőcsei Gabriella által említett cikk.

Néhány napja a Magyar Nemzet szinte mindegyik száma elérhető már az Arcanum oldaláról. A „szinte mindegyik” miatt panaszkodni botorság lenne és kicsinyes is. Az 1938. augusztus 25-ei alapítástól 2016. december 31-éig böngészhető 315 029 oldalból (a mennyiséget tekintve) valóban csupán a töredék hiányzik. (Az 1940. május és 1944. március, az 1949- január és 1950. január, valamint az 1950. június és az 1951. június közötti példányok.)

Az Arcanum azonban hiányjegyzéket vezet – tudtam meg a minap a céget vezető Biszak Sándortól. Ha lehet, befoltozzák a hézagokat, ám a pótlást gyakorlati okok nehezítik: egyelőre nem mindegyik könyvtárral harmonikus az együttműködésük. (A vitás területek közül említsünk meg egyet: a szkenneléshez a kötött példányokat szét kell szedni, az újrakötés pedig nem olcsó mulatság. A különböző számok – állapotuktól függően – sérülékenyek. Van, ami egyedi, múzeumi darab.)

Az adatok, amelyeket Biszak Sándor lakonikusan sorol, meghökkentőek: mindeddig 25 millió oldalt digitalizáltak (a korábban és most kiadott lapok többségét). Előreláthatólag  2020-ra az összes – évi ötmilliós átlaggal számolva – néhány évvel, hónappal korábban napvilágot látott újságot elolvashatjuk a könyvtárban, otthon vagy bárhol a laptopunkról, telefonunkról. Persze nem ingyen: havi ötezer forint az előfizetési díj. Grátisz érhetjük el viszont a szintén a cég által üzemeltetett Hungaricana oldalról a legtöbb volt és jelenlegi megyei lapot, könyveket, sőt nagy felbontásban számos festményt, 3D-s múzeumi tárgyakat a szerb övtől a Kossuth-pisztolyig.

A kínálat kétségtelenül pazar. Az adatbázis tartalmaz térképeket, építészeti terveket, fogolytörzskönyveket és -nyilvántartásokat, kihirdetett végrendeleteket, valamint közjegyzői és hagyatéki iratokat is, amikből akár régen elfelejtett (és tegyük hozzá: esetleg kellemetlen eseményeket előidéző) családi titkokra is fény derülhet.

Mapire linkjére kattintva (a Mapire feloldása: Historical MAPs of the Habsburg EmpIRE) a Habsburg Birodalom katonai felmérései alapján aprólékosan, házhelyre, telekre lebontva a hatalmas állam soha nem látott részletességű térképei tűnnek elénk. A korabeli anyaghoz a jelenkori műholdas látkép illeszkedik: az ELTE TTK geofizikai és űrtudományi tanszéke segítségével, a Föld görbületét figyelembe véve illesztették össze digitálisan a több ezer szelvényes katonai térképeket, és igazították őket a műholdak adataihoz.

Legutoljára az oldal által felkínált budapesti időutazáson veszek részt. Az interaktív (1873-as, 1908-as, 1937-es, 2017-es) térkép segítségével nemcsak összehasonlításokat tehetek a különböző időszakokat illetően. Az utcákat járva az egyes telkek, házak történetét, a lakóikra vonatkozó levéltári forrásokat is megtalálom. A legtragikusabb a 2015 szeptemberében egy Kossuth téri ház lakásának falából előkerült 7000 oldalnyi 1944-es statisztikai anyag. A lista, igaz kisebb hiányokkal a zsidók összeköltöztetésére kijelölt csillagos házak lakóit gyűjti össze, közvetlenül a kényszerköltöztetés előtti időkből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.