Keresés
Magyar Nemzet
2021. július 27., kedd, Olga, Liliána napja
HÍR TV - SAJTÓKLUBÓriási magyar sikerek az olimpián.
Mindmegette
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/mindmegette/a-hutoszekreny-tortenete-9266192/

A hűtőszekrény története

MINDMEGETTE.HU
A hideg és meleg kérdése ősidők óta foglalkoztatja az emberiséget. A hűtés megjelenésének kezdetéről ugyan csak halvány elképzeléseink vannak, mégis szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen már az egészen korai, kezdetleges technikákról is maradtak emlékeink – írja a mindmegette.hu.

A Földközi-tenger vidékén kialakult ókori kultúrák már ismerték a hűtött gyümölcs és ital fogalmát, sőt a jéggel való kereskedés sem volt ismeretlen előttük. Ugyanakkor a jég használata akkoriban luxusnak számított. Európa határain túl, a keleti világban is alkalmaztak néhány hűtési praktikát. Egy ókori, kínai verseskönyvben olvashatóak azok a sorok, amelyek egy jégverem rituális fölnyitásáról és használatáról szólnak. Évezredes hagyományokra tekint vissza Japánban a “Jég ünnepe”, melyet június első napján tartanak. Ebből az alkalomból a császár kitüntetéseket ad át, amelyhez egy darab jeget is mellékel.

A középkori Európában már odáig fajult a dolog, hogy többen túlzásba vitték a jeges élvezeteket.

Így járt Don Carlos spanyol herceg is, aki 1568-ban tüdőgyulladás következtében halt meg, amely feltehetően a túl sok jeges ital fogyasztásának következménye volt.

Az ókori Földközi-tengeri kultúrák jéggel is kereskedtek
Fotó: PEXELS

Tőlünk nem is olyan messze, Tirolban az elejtett vadak húsát a 16. századtól a gleccser jegébe ásva tárolták. 1790-ben egy göttingeni közgazdász professzor, Johann Beckmann könyvében hosszasan foglalkozik a korabeli szakácsművészet legújabb remekével, a fagylalttal, amelyhez hasonló finomságot – szerinte – nem sikerült addig előállítani. A jég, bár még mindig a gazdagok kiváltsága, ebben az időben már mind gyakrabban alkalmazott luxus áru, s egyre fontosabb és keresettebb cikknek számít. Az alapanyagot távoli, hideg tájakról, hajóval szállítják, és speciális körülmények között, jégvermekben tárolják.

Amíg Európa legnagyobb jégbeszállítói a 19. század elején a norvégek voltak, addig Dél-Amerikát és Távol-Keletet az észak-amerikaiak látták el vele. Jellemző a korabeli viszonyokra, hogy amikor Londonba először érkezett nagyobb mennyiségű jég, a helyi hatóságok nem rendelkeztek arra alkalmazható vámszabályokkal. Mire az ügyet adminisztrálhatták volna, addigra a 300 tonnányi áru elolvadt. Természetesen a tengerentúliak is igyekeztek szert tenni az európai piacra. Valamelyik amerikai cég például úgy próbált vevőkört toborozni, hogy minden reggel tekintélyes méretű jégtáblát állított ki egy londoni kirakatba, amit a következő napon egy megtévesztésig hasonló, frissre cserélt ki.

A hűtőszekrény atyja

A városi lakosság egyre kevésbé szorult élelmiszerekből “önellátásra”, a piacok terjedése és a munka pénzben való kiegyenlítése lehetővé tette, hogy az emberek élelmiszert vásároljanak, ugyanakkor a háztartások számára vásárolt élelmiszerek frissen tartásához nélkülözhetetlenné vált a megfelelő hűtés. A hűtőszerkezetek tömeges előállításában forradalmat jelentett a vasgyártás előretörése, hiszen ezekben az üzemekben állították elő a jég tárolására alkalmas hűtőszekrények alapanyagát.

John Gorrie, a modern hűtők atyja
Fotó: FLICKR

Az első “hidegcsináló gépet”, ahogy az várható volt, az Egyesült Államokban konstruálták, a feltaláló, John Gorrie 1851 szabadalmaztatta művét.

A hűtéstechnika máig egyik legnagyobb érdekeltje a söripar.

Az 1873-ban Bécs mellett megtartott Világkiállításon már látható az a hideggőz masina, amit ettől fogva előszeretettel alkalmaznak Európában is. Általában is elmondható, hogy e korszak jelentős felhasználói még kizárólag az élelmiszertárolás és -feldolgozás területétéről (például a különféle vágóhidakról) valók.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Hűtőszekrény-fajták gazdag választéka. Melyik a jobb?

A közelgő ünnepi roham előtt érdemes jó áron hűtőszekrény után nézni, ha egy ideje már fontolgatjuk a vásárlást. Valaki az egyajtós mellett voksol, vannak olyanok, akik a kétajtós kiszerelést kedvelik. Mindezek mellett a kínálat igen sokrétű. Az alábbiakban a Lakáskultúra cikkével segít abban, hogy milyen szempontok alapján tudunk jó terméket vásárolni reális áron.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Előterjesztés

Kidolgozták a harmadik oltás beadásának eljárásrendjét
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megküldte a tervezetet az operatív törzsnek, várhatóan szerdán pedig a kormány elé terjeszti.

EGYEZKEDÉSEK

Valódi verseny helyett háttéralkuk döntenek a baloldali előválasztáson
A hat baloldali kormányfőjelölt-aspiráns közül Jakab Péter volt az első, aki hivatalosan is bejelentette indulását az előválasztáson. Körkép.
Együtt örül a NOB az aranyérmes meleg műugróval
Tom Daley világgá kürtölte, a férjének köszönheti, hogy Tokióban végre olimpiai bajnok lett.

Poszt-trauma

Elkeseredett támadást indított Orbán legnagyobb ellenfele
Megvédjük a gyermekeinket!

Poszt-trauma

A „magyarságpillanathoz” talán jobban állna a magyar zászló
A szivárványos zászlókat lobogtatóknak nem a magyarságtudat és a hazaszeretet szokott életük vezérfonala lenni.

Poszt-trauma

Az idei Pride-ot áthatotta a „szottyos gyűlölet”
Jámbor Andrást elragadta az úgynevezett magyarságérzés, amikor a szivárványos felvonulás résztvevői gúnyosan elkezdtek „Ria, Ria, Hungáriá”-zni.

Aktuális

Paradicsomszósz házilag: ahogy az olasz nagymamák csinálják
Ennek a receptnek nincs párja, tésztákhoz vagy pizzákhoz egyaránt remek választást jelent.

Fricz Tamás blogja

Gyurcsány, tudod, hol kezdődik a tahóság?
Az őszödi hazudozó stílusa leginkább a külvárosi vásott figurák stílusára hajaz.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!