Szemünk egészségéért a megfelelő étkezéssel is sokat tehetünk. A Mindmegette cikkéből kiderül, milyen ételeket érdemes fogyasztanunk.
LUTEIN AZ IDŐSKORI SZEMBETEGSÉGEK MEGELŐZÉSÉHEZ
A lutein az időskori szembetegségek megelőzésének egyik leghatásosabb vegyülete, segít megóvni a szem érrendszerét. Ráadásul a számítógép okozta szemkárosodástól is véd, mert kiszűri a kékfény okozta káros hullámok nagy részét. Luteinben gazdag ételek a zöld leveles zöldségek (például a spenót), a kukorica, a citrom, a narancssárga gyümölcsök, a kelkáposzta és a tojás is.
ANTIOXIDÁNSOK A SZÜRKE HÁLYOG KIALAKULÁSÁNAK LASSÍTÁSÁRA
A II. világháború alatt a királyi légierő pilótái nagymennyiségű áfonyát fogyasztottak, hogy a látásuk élesedjen és a szemük könnyebben megszokja a sötétséget. Friss felmérések szerint a fekete áfonya kiválóan használható a szürke hályog kezelésére is, a kutatások szerint 50 olyan betegből, aki rendszeresen fekete áfonyát fogyasztott 48-nál jelentősen lelassult a folyamat. Mindezt a gyümölcs erős antioxidáns hatásának tulajdonítják, ami erősíti a kollagén-rostokat.
A-VITAMIN A FARKASVAKSÁG ELLEN
Bár fütyülni nem fogunk megtanulni tőle, de a szemünkkel jót tehetünk, ha sok sárgarépát fogyasztunk. Ugyanis rengeteg A-vitamint tartalmaz, ami segít megelőzni a farkasvakság kialakulását, azaz azt az állapotot, amikor az egyén szürkületben vagy félhomályban alig lát. További A-vitaminban gazdag étel például az édesburgonya, a mangó, és a csípős paprika.
A legismertebb zöldség, mellyel szemünk egészségének kedvezhetünk: a sárgarépa
Fotó: pexels
BÉTA-KAROTIN, A SZEM EGÉSZSÉGÉÉRT
A goji bogyónak kiemelten magas a béta-karotin tartalma, ez pedig A-vitaminná alakítja a máj enzimjeit, így óvva szemünk egészségét. Ezen kívül a goji bogyó javítja és élesíti is a látást, több mint 18 aminosavat tartalmaznak, valamint rengeteg fehérjét.
A teljes cikk ITT érhető el.