Mindenkinek mások a főzési szokásai, így amikor veszel valamit, gondold át, valóban szükséged van-e rá, tényleg fogod-e használni, ha igen, akkor mire és mikor. Nincs idegesítőbb annál, mint amikor nem férsz el a tárgyaktól a konyhában, amikre igazán szükség sincs, de kidobni sem szeretnéd őket, hiszen drágán vetted.
Tök felesleges méregdrága, komplett készleteket kérni nászajándékba. Ám az már fontos, hogy legyen súlyuk. A minőségi edények alja ugyanis különböző fémek ötvözetéből készül. Ezek a fémek hőáteresztő képessége és hőtágulása más és más, így a fazék egyenletesen melegszik át, és úgy tudja a továbbadni a hőt a benne fövő ételnek, hogy az nem ég oda.
Edények, melyek nélkülözhetetlenek egy alapkonyhába
– 16 átmérőjű, 1 l-es szószos lábas: szószok, tejbegríz, főzelék két személynek
– 20 cm átmérőjű alacsony, 2 l-es lábas: főzelék 4 fő részére
– 20 cm átmérőjű, magas, 3.5 l-es lábas: leves 6-8 fő részére
– 24 cm átmérőjű, 5-6 l-es lábas: tésztafőzéshez, nagyobb mennyiségű leveshez
Ami még hasznos lehet
– Kicsi, 1/2 literes kislábas, ha tejet, bébiételt, vagy egy adag levest melegítenél.
– 28-32 cm-es nagyon nagy lábas arra az esetre, ha rendszeresen teszel el lekvárt, vagy nagy családnak főzöl levest, töltött káposztát.
– Nem árt beszerezned egy olcsó párolóbetétet is zöldségekhez, hiszen így sokkal finomabbak lesznek, mintha kifőznéd a lelküket bő vízben.
– Ha elfér nálad, végy egy kuktát is, mert sokkal gyorsabban megfő benne minden.
Ahhoz, hogy hatékonyan tudj sütni és főzni, elengedhetetlen, hogy megfelelő minőségű edényekkel dolgozz
Fotó: Flickr
Serpenyők
Most már rengeteg olyan serpenyőt kapni, aminek nem ragad a felülete, ám nem teflonnal van bevonva. Ha mégis teflont használsz, ügyelj arra, hogy ne sértsd meg a bevonatot. Ha ez mégis bekövetkezne, akármennyire is fáj, dobd ki az edényt és vegyél újat. A teflon ugyanis a szervezetbe jutva rákkeltő. Az ilyen sérülékeny felületű edényeket tárold úgy, hogy rongyot teszel közéjük, így a felső edény tároláskor nem sérti meg azt, ami alatta van. Így sokkal tovább használható marad.
– 22-24 cm átmérőjű, nagy serpenyő
– 18 cm átmérőjű, kicsi serpenyő 2-3 tojásnyi rántottához
– 28 cm-es serpenyő, ha nagy a család. Ezeknek is lehet vastag a feneke
– A palacsintasütő kiválasztásánál nem tragédia, ha vékony a feneke, hiszen nem sütöd benne órákig a palacsintát.
Öntöttvas lábas
A márkás öntöttvas lábasok nagyon drágák, de ha szépen bánsz velük, túlélnek téged. Nagy a súlyuk, ezért mosogatni sem egyszerű őket. Cserébe úgy tudsz bennük pirítani és utána lassan párolni, mint semmi másban. Ami pedig enné is fontosabb, hogy ha kovászos kenyér sütésére adnád a fejed, akkor egy igazán szép darabhoz elengedhetetlen!
A klasszikus edényekkel ellentétben az öntöttvas oldala is felforrósodik, így onnan is hőt ad le, a teteje pedig remekül zár. Kisebb lángon kell főzni benne, így energiát is spórolsz. Miután nincsenek műanyag részei, bátran beteheted a sütőbe is. Elsőként egy 24 cm átmérőjűbe ruházz be, és ha bevált, jól fog jönni még egy nagyobb, 28-cm-es, vagy egy kacsasütő formájú is. Az öntöttvas lábasokon nem fog az idő, így a nagyitól örökölt, ezeréves darab is kiválóan teljesít!
A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!
Adunk néhány tippet a pénztárcabarát átlagos étkezéshez
A friss és egészséges alapanyagok a hatékony diéta nélkülözhetetlen hozzávalói. Ám sokszor hiába születik meg az elhatározás, a fogyókúra iránti elszántságot pillanatokon belül semmisé tehetik az élelmiszerek árcédulái. Ezek a tippek segítenek abban, hogy jusson is, maradjon is.