Egy orosz gimnazista története az ártatlan német katonáról

Felkavarta az orosz közvéleményt Nyikolaj Gyeszjatnyicsenko beszéde a Bundestagban. Begyógyul-e valaha a régi seb?

Stier Gábor
2017. 11. 27. 14:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ott álltam az ártatlanul meghalt katonák tömegsírjánál. Közülük sokan békében akartak élni és egyáltalán nem akartak harcolni. A háború alatt azonban rengeteget szenvedtek ők is. Erről még a dédnagyapám mesélt, aki egy lövészszázad parancsnokaként harcolt.” Ekképpen emlékezett jó egy hete a II. világháborúról a Bundestagban egy 16 éves novourengoji orosz gimnazista, azzal fejezve be rövid felszólalását, hogy győzedelmeskedjen a józan ész, és a világ ne lásson több háborút.

Nyikolaj Gyeszjatnyicsenkónak a Wehrmacht egyik katonájával együttérző mondatai felrobbantották az orosz világhálót. Kolja sokak szemében fasiszta, áruló lett, a náci eszmék rehabilitálója. Megfenyegették, feljelentették az ügyészségen, a felsőházban megengedhetetlennek nevezték felszólalását, az oktatási minisztérium pedig vizsgálóbizottságot küldött a gimnáziumába. Édesanyja – érthető módon féltve a gyermekét – kétségbeesetten magyarázkodik, nem győzi hangsúlyozni, hogy a családból hányan harcoltak a honvédő háborúban, s mutogatja mindenkinek a képet, amelyen Nyikolaj győzelmi zászlóval a kezében áll a Reichstag előtt. A felháborodást csillapítandó még Dmitrij Peszkov, az elnöki szóvivő is megszólalt, s arra intett mindenkit, hogy hagyják abba a tanuló értelmetlen ócsárlását.

Nyikolaj egy hadisírokat gondozó német szervezet programjában vett részt. Ennek keretében német és orosz diákok a megbékélés jegyében egy-egy szovjet, illetve német katona történetének feldolgozásán keresztül próbálták megérteni és megértetni a II. világháborút, nem feledve annak emberi oldalát sem. Nyikolaj a Sztálingrádnál körbezárt 250 ezer német katona egyikének sorsát kezdte el kutatni. Georg Johann Rauról egészen tavalyig a hozzátartozói csak annyit tudtak, hogy nyomtalanul eltűnt. Ekkor kiderült, hogy a katona fogságba esett, s 1943. március 17-én, 21 éves korában ott hunyt el. Gyeszjatnyicsenko az archívumok között kutatva feltételezte, hogy mindez a cseljabinszki területen történt, s kétezer társával együtt Kopejszk város közelében egy tömegsírba temették el. A fiú a németországi utazás előtt el is látogatott oda, s mint szavaiból is érezhetjük, a találkozás ugyancsak megérintette. A Bundestagban erről, a Rau nevű katonának a kutatásai nyomán benne összeállt sorsáról és a béke fontosságáról beszélt, míg az előtte felszólaló kesseli német diáktársa azt ecsetelte, milyen jogsértően bántak a németek Hessenben a szovjet hadifoglyokkal.

Nyikolaj Gyeszjatnyicsenko valószínűleg bele sem gondolt abba, hogy a német hadifogollyal együttérző szavait mennyire sértésként élik meg ma honfitársai. Mindenekelőtt azért, mert ma Oroszországban nincs olyan család, amelynek felmenői között ne szedett volna áldozatot a II. világháború. Generációk sora nőtt fel a szenvedésről, a háború szörnyűségeiről, a kitartásról és a hősiességről szóló történeteken. Filmek sora sulykolta mindenkibe feketén-fehéren, hogy Oroszországot megtámadták, de ez az ország nemcsak önmagát, de az egész nyugati civilizációt megvédte az annak elpusztítására törő náci Németország legyőzésével. Nem véletlen, hogy a II. világháború az orosz kollektív emlékezetben a nagy honvédő háború, az áldozatok millióit követelő, de győztes háború. Mint ahogy azon sem lehet csodálkozni, hogy a köztudatban nem létezik az ártatlan német katona fogalma, mint ahogy a Vörös Hadsereghez sem tapadhatnak bűnök. Ne csodálkozzunk, hiszen a hivatalos politika a háború után még a sajátjaival, a szovjet hadifoglyokkal szemben sem ismerte az együttérzést. A győztesek háborújában nem lehettek legyőzöttek, csak árulók. Így a fogságból hazatérő szovjet katonák egytől egyig a Gulagon végezték.

Vannak olyanok, akik most Nyikolajt a gonosz SS-ről és a tiszta, ártatlan, a vágóhídra küldött Wehrmachtról szóló mítosz újjáélesztésével vádolják. Nyikolaj Gyeszjatnyicsenko azonban egyáltalán nem a Wehrmacht védelmezője, csupán egy naiv pacifista. Egy tinédzser, aki meglátta a háború mögött az embert s elszörnyedt. Egy gyerek, aki nem fogja még fel, hogy a sztálingrádi pokol kifejezés elé nem illik odabiggyeszteni az úgynevezett szót. Nem, mert az orosz emlékezetben a nagy honvédő háború még mindig nyílt seb, amelyet nemcsak a fájdalom, de a győztes hatalom kultuszát máig tápláló filmek, parádék sem hagynak begyógyulni. A győzelem kultusza csak hősöket és óriásokat ismer. Elveszik benne sokszor az ember.

A hivatalos emlékezetpolitika mellett azonban ott van a népi emlékezet is. Amelyben ott lebeg az együttérzés akár a német hadifogollyal is. Vagy, ahogy Sura néni (akivel még a nyáron beszélgettünk) szokta mesélni, rohamra nem Sztálinért indult a férje és a többiek, hanem a családért, a hazáért. S féltek. S hogy ne féljenek, tüzelték őket vodkával. Igen, mert a háborút is emberek vívják, még ha sokszor el is állatiasodnak. De hagyjuk most Sura nénit. A Nyikolajt becsmérlők most elfelejtik, hogy néhány éve valaki már beszélt Nyikolajéhoz hasonló együttérzéssel a német katonákról. „Anyám jóságos, puha asszony volt, s arra figyelmeztetett, hogy ne gondoljak gyűlölettel ezekre a katonákra. Hiszen ők is emberek, akik szintén meghaltak a gyerekeket otthon hagyva a háborúban. Ő nem tudott gyűlölni. Mi, akik a szovjet filmeken, könyveken nőttünk fel, igen. Rá ez nem hatott. Sosem felejtem el, arról beszélt, hogy a németek ugyanolyan munkások, mint mi, csak kihajtották őket a frontra.” Édesanyja szavait nem más, mint Vlagyimir Putyin idézte fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.