Ukrajna a háborúra alapozza legitimációját

Az orosz–amerikai kapcsolatok keményedésével elszálltak a konfliktus gyors rendezésének esélyei.

Stier Gábor
2017. 12. 30. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fogolycserével zárult az év Ukrajnában. A Kijev és a szeparatista területek között erős nemzetközi nyomásra és Moszkva hatékony közreműködésével tető alá hozott megállapodás azonban nem ad okot optimizmusra. Keleten a helyzet változatlan, a konfliktus lezárásának belátható időn belül nincs esélye. Mindenekelőtt azért, mert az Ukrajna körül kialakult helyzet alapvetően geopolitikai indíttatású. A Nyugat és Oroszország között kibontakozott hidegháborús hangulat pedig egyáltalán nem teremt kedvező klímát a rendezéshez.

Az év elején nem minden alap nélkül reménykedhettek sokan abban, hogy az Egyesült Államok és Oroszország között megszülető „nagy alku” részeként Washington a közel-keleti pozíciók megtartása érdekében leveszi a kezét Ukrajnáról. Donald Trump retorikája a kampányban egyértelműen erre, az orosz kapcsolatok rendezésére utalt. A 2017-es év végére azonban kiderült, hogy a kétpárti konszenzus következtében az amerikai elnöknek semmi esélye arra, hogy Putyin tenyerébe csapjon. Ehelyett az orosz–amerikai viszony a kompromisszumok lehetőségét meglehetősen leszűkítő hidegháborús fázisba fordult. Eközben a minszki folyamat két európai résztvevője, Németország és Franciaország ebben az évben elsősorban saját, belső problémáival volt elfoglalva. Így az Ukrajna körül folyó dialógus a lényegi kérdésekben mindinkább orosz–amerikai egyeztetéssé vált.

A Donbaszban a harcok intenzitása alacsony, az időről időre megújított tűzszünetek ellenére továbbra is lövöldözgetnek. Mint az ismert ukrán politológus, Mihail Pogrebinszkij megjegyzi, a katonai szembenállásnak ez a formája tökéletesen megfelel Kijev rövid távú taktikai érdekeinek. A helyzet ráadásul az átlagember szempontjából sem kibírhatatlan. Nem véletlen, hogy egyre többeket terel a hadseregbe az elszegényedés. A hatalom kommunikációja közben Putyint teszi mindenért felelőssé, a háború mögé bújva hozza a nyelv kiszorítását, a kulturális szálak elvágását célzó oroszellenes intézkedéseit, ennek a számlájára írja a szociális helyzet romlását, a majd 13 százalékos infláció mellett a gazdaság stagnálását, a reformok lassúságát, közben pedig folyamatosan szállítja a „győzelmi” jelentéseket. Ebben a helyzetben aligha várható, hogy Kijev siet a minszki megállapodásban foglaltak teljesítésével. Főként úgy, hogy e tekintetben maga mögött érezheti a Nyugat támogatását is. Ráadásul a konfliktus befagyasztása egyelőre Moszkvának is megfelel.

Petro Porosenko államfőnek  és a mögötte álló elitnek a háborús retorika segít a belpolitikai status quo fenntartásában is. Ezzel és az adminisztrációs hátszéllel magyarázható, hogy a kormány és az elnök tevékenységének egyre romló megítélése ellenére a hatalom még a parlamenti többség hiányában is őrzi pozícióit. Porosenko csapata egyedül Miheil Szaakasvili miatt aggódhat. Nemcsak azért, mert a száműzött volt grúz elnök körül kulminálódhat a hatalommal szembeni elégedetlenség, hanem azért is, mert az ukrán politika idegenlégiósát befolyásos amerikai körök is támogatják. A Porosenkóra gyakorolt amerikai nyomás másik eszköze a korrupcióellenes ügynökség, amelynek semlegesítéséért a hatalom mindent megtesz.

Ukrajna éppen a fentiek miatt engedhette meg magának a kisebbségi jogok megnyirbálását is, amely ellen a magyar kormány erélyesen fellépett. Ez a nyomásgyakorlás azonban csak akkor lehet eredményes, ha Kijev érzékeny pontjait, így a NATO-hoz fűződő kapcsolatait is megcélozza. Az emberi jogokra ugyanis a háborúban senki sem figyel. A Nyugat és Oroszország között pedig háború van, még ha „hideg” is. Az ukrán hatalom éppen erre alapozza legitimációját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.