A moszkvai egyes számú cella foglyai

Az általános orosz gyakorlattól eltérően a különleges elkülönítőben udvarias bánásmódban részesülnek a kiemelt ügyek szereplői.

Stier Gábor
2018. 01. 14. 19:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új vezetője van a „Kreml központi börtöne” vagy egyes számú cella néven elhíresült különleges elkülönítő részlegnek a Matrosszkaja tyisinán. Ivan Prokopenko több mint 15 éven át ügyelt a kiemelt ügyek főszereplőire, s ezalatt olyan híres vádlottak fordultak meg a keze alatt, mint Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajvállalat első embere, az orehovói maffia vezetői, a Borisz Nyemcov meggyilkolásával gyanúsított Zaur Dadajev, az ügyvéd Szergej Magnyitszkij, s itt vár jelenleg az ítéletre a tambovi bűnbanda feje, Vlagyimir Kumarin, a Vojentelekom vezetősége és a volt gazdasági miniszter, Alekszej Uljukajev is.

A Roszbalt orosz portál tudósítója a kiemelt részlegen egykor megfordult foglyok egyikétől megtudta, hogy itt a cellák háromtól nyolcfősre vannak kialakítva, s van bennük vécé, tévé és hűtőszekrény is. Az őrök rendkívül udvariasak, mosolyognak s keresztnevükön szólítják a gyanúsítottakat. A panaszokkal, kérésekkel azonnal foglalkoznak, különösen, ha egészségügyi problémáról van szó. A portál forrásának ennek ellenére nem tetszett ez a hely, s szívesebben töltötte volna előzetes letartóztatását más börtönben, legyen az akár a rossz hírű Butirki. Jobb körülmények közé ugyanis némi pénz ellenében máshol is kerülhet a fogoly. Ráadásul ezekben a „különleges cellákban” nemcsak a civilizáció áldásaiból részesülhet a fogoly, de kapcsolatot tarthat fenn a külvilággal is. Nincs ugyanis probléma azzal, hogy mobilhoz, internethez jussanak a rabok, a plazmatévékről nem is beszélve. A „Kreml börtönében” erre nincs lehetőség. A külvilággal a foglyok ellenőrizetlenül nem tarthatnak fenn kapcsolatot.

Az úgynevezett VIP-cellák körül nemrégiben éppen a Matrosszkaja tyisinán tört ki botrány, s az érintettek már az ítéletükre várnak. Itt az alvilág egyik ismert figurája a személyzettel összejátszva ismertette meg a lehetőségekkel és a játékszabályokkal a kiszemelt foglyokat. Akik nem álltak rá az üzletre, azokat magánzárkába zárták vagy kemény fiúk között „puhították”. Így járt a Szpecsztrojmontazs építőipari cég egykori vezetője, a közpénzek elsikkasztásával vádolt Dmitrij Komisszarov is, aki miután megértette a játékszabályokat, 10 millió rubelért (egy rubel 4,5 forint) került egy VIP-cellába. Később együttműködött a személyzetet már akkor figyelő nyomozókkal, s segített az érintettek lebuktatásában.

Visszatérve az egyes számú cellára, egy ilyen részleg létrehozásáról még 1985-ben az úgynevezett üzbég gyapotmaffia körüli botrány kirobbanása után döntöttek. Ez volt a kései Szovjetunió legelső nagyobb válsága, ami először tette nyíltan és beismerten is világossá a Szovjetunió lakosai számára a kommunista párt korruptságát. A magas rangú letartóztatottakat ugyanis egyrészt nem akarták olyan körülmények között őrizni, mint a többi foglyot, másrészt olyan körülményeket kellett teremteni, hogy ne érintkezhessenek a külvilággal. Így jött létre a híres Matrosszkaja tyisina utcai börtönben egy különleges elkülönítő. Később egy időre ez átkerült a Lefortovo börtönbe, majd 1997-től immár véglegesen a Matrosszkaja tyisinára. Az utca egyébként onnan kapta különleges nevét (matrózok csendje), hogy a 18. században I. Péter ezen az akkor csendes, elhagyott helyen építtetett ispotályt a matrózoknak. Az 1940-es évek elejéig itt működött a központi információs iroda, amely a közeli hozzátartozóknak adatokat szolgáltatott a moszkvai börtönökben fogva tartott személyekről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.