A szentek ereklyéihez hasonlította Putyin a mauzóleumot

Az orosz lélekről elmélkedve a kereszténységhez hasonlította a kommunizmust a Valaamról szóló filmben Putyin.

Stier Gábor
2018. 01. 15. 6:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Lehet, hogy sokaknak nem fog tetszeni, de kimondom, amit gondolok. Először is, a hit végigkísérte az oroszokat, s különösen megerősödött, amikor nehéz idők köszöntöttek ránk. Voltak olyan évek, amikor lerombolták a templomokat, megölték a papokat, közben létrehoztak egy új vallást. A kommunista ideológia ugyanis nagyon hasonlít a kereszténységhez. A szabadság, az egyenlőség, a testvériség, az igazságosság eszméiről olvashatunk már a Szentírásban. A kommunizmus építésének kódexe nem más, mint szublimáció, a Biblia primitív kivonata. Semmi újat nem gondoltak ki!” Erről Vlagyimir Putyin beszélt a vasárnap este a Rosszija 1 csatornán Valaam címmel bemutatott dokumentumfilmben. Az orosz elnök e gondolatot folytatva a kommunisták Leninhez viszonyulását ahhoz hasonlította, ahogy a keresztények tisztelik a szentjeiket. „Nézzék, Leninnek mauzóleumot emeltek. Miben különbözik ez a keresztények ereklyéitől? Menjenek el az Athosz-hegyi kolostorba! Mondom, a kommunisták semmi újat nem találtak ki, csak az ideológiájukhoz igazították mindazokat az értékeket, amelyekben az emberiség régóta hitt” – fogalmazott az orosz elnök.

A film nem véletlen szól a Valaamról. A Ladoga-tó északnyugati részén található szigetcsoport kolostora hosszú időn át Oroszország kulturális és vallási központja volt, amelyet a cárok és az orosz egyház egyaránt támogatott. Az ott található, a XIV. században már álló, majd I. Péter által felújított monostor a második világháború során megrongálódott, restaurálás után húsz évvel ezelőtt nyitottak meg újból. Azóta nagy tiszteletben álló zarándokhely.

Putyin először még zarándokként látogatott ide, s azóta rendszeresen visszatér. Különösen a nagy döntései előtt. Éppen ezért szimbolikus üzenet, hogy a kampányhoz igazítva készült a Valaamról szóló film. „A Valaam Oroszország egyik tükre. Történelme egyszerre érdekes és drámai. A Valaam lényegében összekapcsolódik az orosz állam születésével” – emeli ki a szent helyen a hitről, az orosz lélekről és a kezdetekről elmélkedve a filmben Putyin.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.