Hány százalékot kapna Alekszej Navalnij?

A Nyugat kedvenc orosz politikusa borsot törhetne a hatalom orra alá, ám még az ellenzékiek szerint sem érne el áttörést.

Stier Gábor
2018. 03. 16. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az ember a nyugati sajtót olvassa, az lehet a képzete, hogy Alekszej Navalnij nélkül nincs Oroszország. S ha indulhatott volna a választásokon, akkor akár le is győzhetné Vlagyimir Putyint. Ebből következik, hogy éppen ezért golyózták ki. S e gondolatmenetet még folytathatnánk, a repülőtérről a szállodáig, taxisom azonban leállít. – Ugyan hagyja már, olyan korrupt, mint a hatalom! Csak többet szeretne lopni! – mosolyog Jurij. Nem először hallom ezt az okfejtést, így a nyugalom érdekében befejezem sofőröm provokálását. Ő azonban csak folytatja, s azt fejtegeti, hogy ekkora országot irányítani felelősség. S ha mondjuk Dmitrij Medvegyev kormányfő úgy gondolta, hogy ezért jár neki egy svájci villa, hát legyen. Főleg, ha közben ő is jobban él. – Ha én ott ülnék, talán többet is eltennék! Aztán Navalnij fotózhatná a kastélyomat! – fejezi be a Nyugat kedvencéről szóló eszmefuttatását. A Nyugat aktuális kedvence tehát sokaknak nem tetszik még a nagyvárosokban sem.

– Egyáltalán nem ismeri az orosz helyzetet a nyugati sajtó – állítja már Szergej Mihejev. Az ismert politológus felméréseket, tanulmányokat tesz elém, amelyek messze nem csupán a hatalom oldaláról azt bizonyítják, hogy Navalnij aligha kapna most több százalékot, mint Putyin szorítóba engedett ellenfelei. – Nyugaton el sem tudják képzelni, hogy Putyin mennyire népszerű Oroszországban – folytatja az elemző.

 

S eszembe jut az a rengeteg beszélgetőpartnerem, akiknek egy része még el is ismerte Navalnij tehetségét, ám mint fogalmaztak, nem tennék érte tűzbe a kezüket. S ami talán még ennél is  fontosabb, egy várost rá is bíznának,de egy országot már nem. Közben Putyint még azok sem váltanák le, akiknek kicsit azért már elegük van belőle. – Jobban élünk, ráadásul beszól Amerikának! Jó ez így, ahogy van – mondják, hozzátéve, hogy csak háború ne legyen.

De nem mond mást az immár amerikai és kijevi emigrációban élő ellenzéki Ilja Ponomarjov sem, akivel az egyik ismert közösségi portálon léptünk kapcsolatba. – Úgy 5 százalékot kapna, ha indulhatna. A hatalom azonban érti, hogy nagyon kemény és tehetséges bírálójával áll szemben, így nem akar neki szócsövet adni. Egyébként sem törhetne át, de okozhatna kellemetlen perceket Putyinnak – fogalmaz Ponomarjov, aki szerint még az is a hatalom malmára hajtja a vizet, hogy Navalnij bojkottot hirdetett. – Ljosa a saját meccsét játssza, s nem érdekli az ellenzék. A hatalom lépése is érthető, hiszen mi jó származna abból, ha Navalnijt a bírósági ítélettől eltekintve engedi indulni, s megnyitja előtte a médiát? Semmi. Alternatívát ezen a választáson ez sem jelentene. Nem lehet ugyanakkor nem észrevenni, hogy a hatalom ezt a lefutott választást a fiatal aktivisták kipróbálására, versenyeztetésére, a regionális hálózatok építésére használja, akiknek pedig lehetőséget adott a képernyőre kerülni, azoktól megkéri az árát – fejtegeti a baloldali politikus.

Ponomarjov egyébként tehetséges bloggernek tartja Navalnijt, akinek akár tetszik, akár nem, elindult a politikai karrierje. – Igazi populista, aki az én szememben nem különbözik Putyintól. Követőkre neki is szüksége van, de magát a rendszert épségben hagyná. Elnökké kellene válnia ahhoz,hogy megváltozzon, s ne fúrja a saját oldalát is. S lassan már nem a putyinizmus árnyoldalairól kellene beszélnie, hanem a jövő programjáról. A személyiségek versenye helyett Oroszországnak erre lenne szüksége – véli az ellenzéki politikus.

Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a választások egyik apró tétje, hogy ki lesz az ellenzék vezetője. Ez most egyértelműen a hatalom egyes köreitől a szélsőséges nacionalistákig az egész pályát bejátszó Navalnij, köreit azonban megzavarhatja Kszenyija Szobcsak. Főképp, ha beváltja ígéretét és saját pártot alapít. A Kreml ennek alighanem szívesen adna zöld utat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.