Tombol az új hidegháború: London után Washington is kiutasít orosz diplomatákat

Meggyőzték Trumpot, Washington hétfőn jelentheti be orosz diplomaták kiutasítását.

Stier Gábor
2018. 03. 24. 18:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadva tanácsadói ajánlását, a Bloomberg értesülése szerint Donald Trump beleegyezett abba, hogy orosz diplomatákat utasítsanak ki a Szkripal-ügy miatt. A hírügynökség úgy tudja, hogy végső döntést a Fehér Ház hétfőn teszi közzé. A Bloomberg forrásai szerint az egyedüli bizonytalansági tényező, hogy Trump meggondolhatja magát.

Az amerikai elnököt azonban a kiutasítás felé löki, hogy sajtóértesülések szerint hasonló lépésre készül az Európai Unió több tagja is, így Németország, Franciaország, Lengyelország, Hollandia, Csehország, Írország, Észtország, Lettország, Litvánia és Bulgária.

Trump e kérdésről már tanácskozott az Egyesült Államok moszkvai nagykövetével Jon Huntsmannel, valamint a pénzügyi, a kereskedelmi, az igazságügyi és a védelmi tárca vezetőivel, továbbá a felderítés vezetőjével is. Trumpot a kiutasításra szólította fel a Nemzetbiztonsági Tanács is.

Eközben az általános hisztéria jegyében az amerikai szenátorok már Grigorij Rodcsenkov életéért aggódnak. A moszkvai doppinglaboratórium egykori vezetője, az orosz doppingbotrány kirobbantója hosszabb hallgatás után ismét a nyilvánosság elé állt, s megjelent a kongresszus egyik ülésén. 

A plasztikai műtéten átesett, így új arcát álarccal leplező Rodcsenkov a brit Inside The Games jelentése szerint arról tárgyalt a szenátorokkal, hogy Oroszország milyen veszélyt jelent az Egyesült Államokra. Beszéltek arról is, hogy Washington milyen lépéseket tehet a dopping visszaszorítására. Ben Cardin szenátor Rodcsenkov szavait annak bizonyítékaként értékelte, hogy a Kreml semmibe veszi a nemzetközi szabályokat és normákat.  

A republikánus képviselő szomorúnak nevezte, hogy a WADA informátorának símaszkban kell megjelennie a kongresszusban, és féltenie kell az életét. Cardin szerint Rodcsenkov félelme összefüggésben van Szergej Szkripal megmérgezésével. Az informátor közben már arról is beszélt, hogy ő ugyan akkor még nem dolgozott a laboratóriumban, de az oroszok az 1980-as moszkvai olimpián is hasonló módszerekkel dolgoztak, mint 2014-ben Szocsiban.

Az új hidegháború tehát teljes fokozatra kapcsolt, amit az is híven igazol, hogy a legjobb dokumentumfilm kategóriájában a hónap elején az orosz állami doppingprogramról szóló film kapta az Oscart. A film egyik főszereplője Grigorij Rodcsenkov.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.