Unalomba fulladt az orosz kampány

Putyin 70 százalék körüli eredményre számíthat, a kommunista párt a második maradhat.

Stier Gábor
2018. 03. 17. 9:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokat nem lehet várni egy olyan választási kampánytól, amelyben a győztest előre ki lehetne hirdetni. Hát még akkor, ha a jelölteket érezhetően csak azért válogatták össze, mert nélkülük miként nézne ki egy verseny. Így aztán ne csodálkozzunk azon, ha az egész merő unalomba fullad. Egy vezető orosz politikai elemző magyarázza éppen a helyzetet, amikor megszólal a telefonja. Az egyik nagyon befolyásos amerikai laptól hívják, mert az orosz választás – ha nem is a végeredmény miatt – ennek ellenére Moszkvára irányítja a világ figyelmét. – Most mit mondjak neki? Azt, hogy a választást azért csak meg kell tartani? – tárja szét a kezét, majd elkezdenek beszélgetni Oroszország és az Egyesült Államok szembenállásának várható lépéseiről.

S bár Moszkvában senki sem tördeli a kezét a csendesen csordogáló kampányt látva, viták azért – igaz, a főszereplő nélkül – mégiscsak voltak. A műsort most is az örök bohóc szerepébe bújó Vlagyimir Zsirinovszkij tette igazán színessé, meg kell azonban hagyni, hogy a tévés celebből politikai pályára tévedt Kszenyija Szobcsak partner volt ebben. Előbb leöntötte egy pohár vízzel a szót mindenkibe belefojtó Zsirinovszkijt, majd néhány adással később elsírta magát, mert az orosz politika elkoptathatatlan showmanje idiótának nevezte. A szereplők a lehetőséggel élve és a saját kis pecsenyéjüket sütögetve hűen demonstrálták, hogy teljesen alkalmatlanok egy ország irányítására, miközben a politikai elemzők komolyan tárgyalták az eseményeket. A pohár víz szimbolikáját ecsetelve például emlékeztettek arra, amikor egykor a megboldogult Borisz Nyemcov kapott a nyakába éppen a mostani áldozattól. A kampány a magát inkább csak az utolsó két hétben odatevő Putyin – főképp a globális kérdéseket érintő – megszólalásai miatt emlékezetes.

Ezek után egyáltalán nem lepődtem meg azon, hogy filmes ismerősöm, Aljosa a nyolc jelöltből csak hármat tudott felsorolni. Így aztán felvilágosítottam, hogy a negyedik elnöki ciklusára készülő Vlagyimir Putyin, a nemzeti populista Vlagyimir Zsirinovszkij és a liberális Kszenyija Szobcsak mellett ott van az indulók között a kommunisták által indított kapitalista üzletember Pavel Grugyinyin, a liberális Jabloko képviseletében az orosz politika másik nagy öregjeként Grigorij Javlinszkij, a nemzeti vonalat vivő Szergej Baburin az Oroszországi Össznépi Szövetség színeiben, továbbá Borisz Tyitov a Vállalkozók Pártja, illetve Makszim Szurajkin az Oroszország Kommunistái jelöltjeként.

Tétek azért vannak, ha nem is eget rengetők. Például a legitimáció szempontjából nem mindegy, hány százalékot kap Putyin, így rendkívüli módon felpörgette a hajrát. Elfoglalta a híradók első részét, egymás után tartotta gyűléseit, és az egész megkoronázásaként elment a Krímbe. Az állami VCIOM utolsó prognózisa szerint 69-73 százalékra számíthat 65 százalékos részvételi arány mellett. Komoly verseny várható a második helyért, az előrejelzések alapján Grugyinyin 10-14, Zsirinovszkij 8-12 százalékot szerezhet. Szobcsak maximum 3 százalékra számíthat, Javlinszkij ennél valamivel kevesebbre, a többiek pedig 1 százalék alatt maradnak. Közben Moszkva belvárosán kívül el is felejtették, hogy Alekszej Navalnij büntetett előélete miatt nem indulhatott a választáson. Éppen ezért az ellenzéki politikus a szavazás bojkottjára szólított fel, ehhez képest inkább csak a kemény fagy akadályozhatja meg, hogy rekordot döntsön a részvételi arány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.