időjárás 12°C Zalán 2023. március 30.
logo

Bongóbébi született a varsói állatkertben

Forrás: MTI
2021.05.08. 13:00
Bongóbébi született a varsói állatkertben

Egy olyan afrikai antilop született a varsói állatkertben, amelyből mindössze 70-80 felnőtt példány él vadon.

A bongóbébi két hete jött világra, de a hideg miatt csak az elmúlt napokban tehette meg első sétáit a szabadban.

A csavarszarvú antilopok közé tartozó keleti, más néven kenyai bongó a legnagyobb a hegyi erdőkben élő afrikai antilopok közül. Az éjszakai életmódú állat feltűnő jelenség hosszú szarvával, vörösesbarna bundájával, amelyet fehér vagy sárga függőleges csíkok tagolnak.

Kölyökbongó
Fotó: Wikiwand

A kihalás fenyegette fajt nagyon nehéz szaporítani. Annyira félénk, hogy az európai állatkertek közül csak a varsóiban tartják a látogatók előtt is nyitott pavilonban – mondta el az állatkert illetékese.

A ritka kisantilop éjszaka jött világra, a gondozók reggel, munkába érkezve találtak rá; anyjának ő az első utódja. A rendkívül hideg idő miatt a bongóbébi első napjait kénytelen volt zárt helyen tölteni.

A Tragelaphus eurycerus isaaci alfajt a Természetvédelmi Világszövetség a veszélyeztetett kategóriába sorolja. A másik alfaj, a nyugati bongó (Tragelaphus eurycerus eurycerus) Nyugat- és Közép-Afrika esőerdeiben még viszonylag gyakori fajnak számít, de az erdőirtás őt is fenyegeti.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.