Elkeserítő mértékben emelkedett az erdőirtás a brazil szavannán

A Földön kevés másik hely alakult át ilyen gyors ütemben.

Forrás: MTI2022. 01. 04. 9:42
null
Puerto Rico, 2020. szeptember 4. Légi felvétel egy illegálisan kiirtott erdõrõl a kolumbiai hadsereg az Artemisa-mûvelet közben, Puerto Rico település közelében 2020. szeptember 3-án. Az Artemisa-mûvelet célja, hogy megvédjék az õserdõket attól, hogy földmûvesek és állattenyésztõk a növényzet felégetésével termõföldet és legelõket alakítsanak ki a helyükön. MTI/EPA/EFE/Mauricio Duenas Fotó: Mauricio Duenas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az INPE brazil űrkutatási hivatal hétvégén közzétett adatai szerint

egy év alatt (a júliussal zárult 12 hónapban) nyolc százalékkal 8531 négyzetkilométerre, 2015 óta a legnagyobbra nőtt az erdőktől megtisztított terület az Amazóniától délre fekvő, több állam területén elnyúló régióban, a világ egyik legnagyobb szavannáján.

A Cerradót „fejtetőre állított erdőnek” is nevezik, mert a területén honos növények nagyon mélyre eresztik gyökereiket, hogy túléljék a szezonális aszályokat és futótüzeket. A hagyományosan jelentős karbonelnyelőnek számító vidék növényzetének elpusztítása (égetése) karbonkibocsátóvá teszi a régiót.

Mercedes Bustamante, a Brazíliavárosi Egyetem ökológusa Hrendkívül aggasztónak” nevezte a friss adatokat, és bírálta a kormányt azért is, hogy a figyelemelterelés céljából szilveszter napján hozta nyilvánosságra azokat.

Az erdőirtás növekedése azért is aggasztja a környezetvédőket, mert az 1970-es évek óta a Cerrado természetes növényvilágának körülbelül a felét pusztították el földművelés (főleg szójatermelés) és állattartás céljából. A brazil szójamezők több mint fele a szavannás vidéken található.

A Földön kevés másik hely alakult át ilyen gyors ütemben

– hívta fel a figyelmet Manuel Ferreira, a Goiási Szövetségi Egyetem geográfusa. A kutató szerint a brazil szavannán rendszeresen fedeznek fel korábban ismeretlen növény- és állatfajokat, és sok faj valószínűleg még az előtt kipusztul, hogy megismerhettük volna.

A Cerradón folyó erdőirtás csökkenésnek indult a 2000-es évek elejének tetőzése után, a mezőgazdasági hasznosítást és a fejlesztést az érzékeny ökoszisztémákban is ösztönző Jair Bolsonaro elnök hatalomra jutása óta azonban újra emelkedik – jegyzi meg a Reuters.

A múlt hónapban egy szójatermelőket tömörítő csoport azt állította, hogy adataik szerint a földművesek növekvő mértékben hasznosítják a már korábban megtisztított területeket, ahelyett, hogy teljesen új helyen irtanák ki az erdőket.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/EFE/Mauricio Duenas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.