Kezdetét veszi az erdei fülesbaglyok országos felmérése

Egyéni megfigyelők, családok, óvodák és általános iskolák részvételére is számítva országos felmérést szervez az erdei fülesbaglyok telelőhelyeiről január 28-tól a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) – közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.

Forrás: MTI2022. 01. 24. 10:28
Hortobágy község, 2020. január 6. Erdei fülesbagoly (Asio otus) Hortobágyon 2020. január 6-án. Az erdei fülesbaglyot választotta egy tavalyi internetes szavazáson a lakosság az idei év madarának, amely Magyarország legismertebb és lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A társaság tájékoztatása szerint a január 31-ig tartó felmérésben az MME honlapján lehet bejelenteni a települések belterületein található fákon pihenő madarakat.

Az erdei fülesbaglyok télen az agrárterületek falvainak és városainak fáin csoportosan töltik nappali pihenőjüket. A baglyok valószínűleg azért választják a belterületi fákat, mert a rájuk veszélyt jelenő nagyobb ragadozómadarak elkerülik az ember közelségét.

A telelő madarak lakossági felmérése sokkal pontosabb országos adatokat szolgáltat, mintha azt csak hivatásos szakemberek végeznék, másrészt az év közben ritkán látható baglyok megfigyelése izgalmas elfoglaltság a természeti élményekre vágyók számára.

Az egyesület felhívja a bagolyszámlálók figyelmét, hogy a nappalozófák alá lehetőleg ne menjenek be.

Ha azt tapasztalják, hogy a felborzolt tollal pihenő baglyok a testükhöz lapított tollakkal figyelni kezdenek, húzódjanak hátrább. Ha nappalozó baglyok felriadnak, a helyszín elhagyása után a madarak néhány kör megtétele után visszaülnek a pihenőre.

Egy-egy ilyen telelőhelyen többnyire néhány vagy néhány tucat egyed látható, de Magyarország „bagolyfővárosában”, Túrkevén, illetve a szomszédos Kisújszálláson a telelő erdei fülesbaglyok összesített létszáma egyes években akár az ezer példányt is meghaladhatja.

A korábbi felmérések szerint Magyarországon csaknem 16 ezer bagoly telel át és négymilliónál több, mezőgazdasági kárt okozó kisrágcsálót fogyasztanak el.

Ezt a rágcsálóirtást a gazdálkodók csak környezet- és természetvédelmi kockázatot jelentő mérgek bevetésével tudnák megoldani.

Borítókép: Erdei fülesbagoly (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.