időjárás 3°C Marcella 2023. január 31.
logo

Először látható színes felvételen a marsi napfogyatkozás + videó

Forrás: Hirado.hu
2022.04.22. 13:40
Először látható színes felvételen a marsi napfogyatkozás + videó

A Mars apró holdjai a Napnak csak egy kis részét takarják el, a fogyatkozás mégis izgalmas esemény.

2022. április 2-án a Perseverance Z árbockameráját fordította a Nap irányába, hogy megörökítse, amint a krumpli alakú holdacska körülbelül 40 másodperc alatt átvonul előtte – számolt be  National Geographic a NASA JPL közelménye alapján.

Soha korábban nem készült még ennyire részletes felvétel egy marsi napfogyatkozásról, a Z-árbockamera nevében szereplő Z-nek, vagyis zoom képességnek köszönhetően. Nemcsak a Nap méretében, hanem a képek egymás utáni sorrendjének idejében is sokkal jobb a Perseverance kamerája, ráadásul ezúttal színesben is láthatjuk a fogyatkozást. A Z árbockamerát ugyanis felszerelték egy olyan szűrővel is, amely „napszemüvegként” szolgál, pont az efféle célokra.

Az első marsi napfogyatkozásokat még a Spirit és Opportunity roverek rögzítették, legelőször 2004-ben, ám azóta a Curiosity is számos hasonló eseményt örökített már meg.

Ezek a megfigyelések, amellett hogy látványos felvételeket eredményeznek, árulkodnak a Mars kis holdjainak pályájáról és gravitációs hatásairól, amelyek az árapályerők révén magára a Marsra is hatnak, s persze a Mars gravitációja is visszahat a kis holdacskára – írja a Hirado.hu.

Az így felismerhető változások révén a Mars belső szerkezetéről kapnak információkat a szakemberek.

Az elmúlt két évtized marsi napfogyatkozásai segítettek azt is megérteni, hogy a Phobos miként közeledik spirális pályán egyre jobban a Marshoz, s ki lehet számítani, hogy néhány millió év múlva becsapódik majd a Marsba.

Lehet persze vitatkozni azon, hogy a Mars holdjainak Nap előtti átvonulása egyáltalában nevezhető-e napfogyatkozásnak, mivel e holdak nem képesek eltakarni a Nap teljes korongját, így egyesek szerint helyesebb volna átvonulásnak, tranzitnak hívni ezeket az eseményeket. 

Azonban csak idő kérdése, hogy olyan közel kerüljön a Phobos a Marshoz, hogy az így megnőtt látszólagos átmérője miatt képes legyen a mi Holdunkhoz hasonló teljes napfogyatkozást létrehozni, miközben pontosan ugyanaz a jelenség játszódik majd le, mint most.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Képernyőfelvétel (Forrás: Youtube.com/NASA Jet Propulsion Laboratory)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.