Miskolc, a vármegyeszékhely

Az egyik legelső miskolci képeslapban gyönyörködhetünk itt, amely 1898. végén kelt útra a székesfőváros V. kerületébe.

BALÁZS D. ATTILA
2022. 04. 13. 8:00
„Üdvözlet Miskolczról. Erzsébet tér a Kossuth szoborral.” (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)
„Üdvözlet Miskolczról. Erzsébet tér a Kossuth szoborral.” (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye) Forrás: Balázs D. Attila gyűjteménye
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik legelső miskolci képeslapban gyönyörködhetünk itt, amely 1898. végén kelt útra a székesfőváros V. kerületébe. Boldog új évet kívántak vele a 19. század utolsó esztendejére.

A régi postabélyegzőn Miskolcz alatt ott a Borsod vármegyei jelzés is, hiszen ez az igen szép fekvésű felföldi városunk akkoriban egyedül e vármegyének volt a központja. A mai Borsod-Abaúj-Zemplén megye a Trianon okozta kényszerből született amellett, hogy Borsod vármegye területe megmaradt a réginek a kis hazán belül.

Képes levelezőlapunk előterében a boldog békeidők korabeli modern városa tűnik fel a Kossuth-szoborral, s a „gőzkádas fürdő és uszoda” épületegyüttesével, azaz a kupolás Erzsébet-fürdővel, ami manapság is üzemel. A pompás tér képe alig változott az elmúlt 124 év alatt, s talán csak a házak homlokzatát meghatározó faredőnyök hiányoznak a régi összképből.

Antik előfutárképeslapunk hátterében pedig ott a magyar középkor. Az Árpád-kori gyökerű avasi gótikus templom az újjászületés jelképe, hiszen tatár és török is pusztította, s ma mégis áll. Az ősi istenháza a fagalériás harangtornyával, s az erdős hegyoldallal Erdélyországot idézi Miskolc kellős közepén. Az időutazónak valamiért a magyar határtól alig kőhajításnyira található, Biharpüspöki még ősibb református templomát juttatja az eszébe. S talán az sem véletlen, hogy az avasi templom zsindelyfedését két éve épp Erdélyből származó zsindelylapokra cserélték le a miskolciak.

Az Időutazás a magyar múltba 82. epizódja Dél-Bihar felé röpít bennünket.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: „Üdvözlet Miskolczról. Erzsébet tér a Kossuth-szoborral.” (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.