Magyar szobor Erdély közepén

Fadrusz mesterműve az egyik legfontosabb erdélyi köztéri alkotás, amely túlélte a szoborrombolásokat.

Balázs D. Attila
2022. 03. 30. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kolozsvári Mátyás-szoborban Magyarország fénykorát ábrázolom, amikor a magyar rettegve tisztelt és csodált nemzet volt Európa népei között.

A pozsonyi születésű Fadrusz János így vallott művéről, amely ma vitathatatlanul egyike a világ tíz legszebb lovas szobrának.

Kolozsvárról számos olyan régebbi és újabb képeslap ismert, amelyen a Mátyás-szoborcsoport a központi motívum. Nincs ezen miért meglepődni, hiszen az uralkodót és vezéreit ábrázoló kompozíció a város megkerülhetetlen jelképévé vált az eltelt évtizedek alatt, a képeslapkiadók pedig kiaknázták ezt a nimbuszt. 

Fadrusz mesterműve ráadásul nem pusztán egy szobor a sok közül, hanem az egyik legfontosabb erdélyi köztéri alkotás, amely túlélte a Trianon utáni szoborrombolásokat, a kommunisták szoborbeolvasztásait, sőt a romániai rendszerváltás utáni Funar-korszakot is.

Az elmúlt évtizedek alatt többször és többféleképpen meggyalázott emlékmű 2011 áprilisa óta eredeti pompájában ékesíti Erdély „fővárosának” központját. A helyreállításhoz a magyar állam is hozzájárult anyagilag. A példásan restaurált, varázslatos szoboregyüttes előtt ma megállni olyan, mintha épp Erdély kellős közepén állnánk. Felemelő érzés, érdemes kipróbálni.

Az Időutazás a magyar múltba 78. részében Magyarország székesfővárosa felé kanyarodunk.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: Kolozsvár, Mátyás király szobor, 1910 körüli képeslap (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.